Eierboeren in verzet tegen opkoopprijs overheid

Weekeinde eist vier doden
augustus 19, 2019
Roberto Prade officieel nieuwe politiechef
augustus 19, 2019
Show all

Eierboeren in verzet tegen opkoopprijs overheid

Collectief wil in overleg SRD 1,35 vaststellen als afneemprijs voor 1 ei

Kwekers storen zich eraan dat zij als veroorzaker worden aangewezen van de gestegen prijs voor eieren. Dat meldt De Ware Tijd maandag. Volgens de boeren moeten de redenen gezocht worden in de toename van productiekosten, de slechte kwaliteit van veevoer en kuikens die worden aangeleverd door het ontbreken van een controle-instituut. De zogenoemde smokkel van eieren naar Frans-Guyana is een drogreden, vindt een pas opgericht collectief waarin de kwekers zich hebben verenigd. Ze gaan niet akkoord met de opkoopprijs van SRD 1,12 per ei die is vastgesteld door de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Handel, Industrie en Toerisme (HI & T). Ze willen dat winkeliers de eieren bij hen opkopen voor SRD 1,35 wat neerkomt op SRD 40 per rek.

Voorzitter Nemchand Kanhai van de Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS) heeft begrip voor het standpunt van het collectief, maar geeft toe dat het zorgt voor een patstelling.

De consument wordt elke keer geconfronteerd met de prijsfluctuatie. Vorige maand nog kostte een ei in sommige winkels SRD 2 en in anderen rond de SRD 1,75. Dat ligt grotendeels aan de vraag en het aanbod zegt de APSS-voorzitter. Volgens verwachtingen is er nog voor het eind van het jaar sprake van een overschot aan eieren.

APSS-voorzitter Nemchand Kanhai. De overheid heeft eerder gedreigd met het laten importeren van eieren als de prijs voor een ei niet gestabiliseerde. Sinds ongeveer twee weken wordt er voor 1 ei gemiddeld SRD 1,65 betaald.

Comments are closed.