Eerste kinderdialysecentrum in Suriname geopend

Rechtszaak Van Dijk-Silos, Meye en Bhagwandin tegen Staat hervat
oktober 29, 2021
Uitspraak tegen Hausil verschoven naar 22 december
oktober 29, 2021
Show all

Eerste kinderdialysecentrum in Suriname geopend

In het St. Vincentius Ziekenhuis is donderdag het eerste nierdialysecentrum voor kinderen in Suriname geopend: het Pediatric Dialystic Centre. Een belangrijke dag in de geschiedenis van de gezondheidszorg, zegt ziekenhuisdirecteur Manodj Hindori. Kinderen met nieraandoeningen hebben aldoor gebruikgemaakt van de dialysemogelijkheden voor volwassenen, met alle risico ‘s gevolgen van dien. Vanaf nu kunnen ze op maat worden geholpen, stelt Hindori.

De Republic Bank zorgde voor de apparaten, de installatie ervan en de trainingen van het personeel. Bij elkaar kwam het op een kostenpost van US$ 131.000; omgerekend meer dan 2.7 miljoen SRD. Bankdirecteur Keith Johnson van Republic Bank Suriname benadrukte dat een adequate gezondheidszorg ook voor kinderen doorslaggevend is.  

Het nierdialysecentrum voor kinderen gaat kunnen rekenen op de volle ondersteuning van de overheid. Deze mededeling deed minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid bij de officiële opening. Volgens hem zullen er gesprekken worden gevoerd met de verzekeringsmaatschappijen, over de aanpassing van tarieven. Dat, vooral in verband met de continuïteit van de behandelingen.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. In Suriname hebben jaarlijks 15 tot 25 kinderen, in de leeftijd 0-18 jaar, voor korte of lange tijd behoefte aan dialysebehandelingen., als gevolg van acuut of terminaal nierfalen. De trekker van het project is de kinderarts-nefroloog Werner Keenswijk. De financiering kwam van de Republic Bank, als onderdeel van haar sociaal-maatschappelijk programma ‘The Power to Make A Difference.’

Comments are closed.