Eerste fietstocht voor bewustwording rond alzheimer

Tekort aan medicijnen oncologische zorg
februari 27, 2020
Pompgemalen Wakay en Wageningen wederom in werking
februari 27, 2020
Show all

Eerste fietstocht voor bewustwording rond alzheimer

De eerste fietstocht van de Stichting Alzheimer en Overige Dementieen in Suriname vindt zondag 1 maart aanstaande plaats. Dit in aanloop naar de alzheimermaand in september. Het initiatief hiervoor komt van Kristine Luckham, klinisch geriater bij het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo (AZP) en voorzitter van de Stichting. Zij legt uit wat de stichting precies wil realiseren.

Hoeveel procent van de Surinaamse bevolking dementie heeft, is op dit moment nog niet wetenschappelijk onderzocht. Er zijn wel cijfers uit andere landen. Als je die vertaalt naar Suriname, heeft tien procent van de bevolking die 60 jaar of ouder is, dementie. Wetenschappelijk onderzoek staat bij de Stichting ook nog op het programma. Zondag aanstaande vindt de eerste fietstocht plaats en mensen kunnen zich nog inschrijven. De fietstocht heeft twee doelstellingen, vertelt Elvira Lens, coördinator van de Alzheimer-Stichting.

Het ligt in de planning om in september een tweede fietstocht alzheimermaand te organiseren. Andere activiteiten dit jaar zijn de stakeholdersmeeting in samenwerking met de PAHO en het ministerie van Volksgezondheid. De Stichting moet ook nog officieel gelanceerd worden in het najaar van 2020 en verder organiseert zij elke maand een koffiemiddag voor de mantelzorgers – personen die zorgen voor iemand met alzheimer- die willen praten over hun ervaringen. Op 21 maart is er een eerste alzheimercafé, een informatiebijeenkomst met als thema ‘alzheimer en nutrition’.

Comments are closed.