Een wond behandelsessie moet aandacht voor diabetische voet vergroten

Dagbladen overzicht 13 mei
mei 13, 2015
Alcoholbedrijven promoten verantwoord drankgedrag
mei 13, 2015
Show all

Een wond behandelsessie moet aandacht voor diabetische voet vergroten

Ruim 37.000 diabeten in Suriname weet niet dat zij leven met deze ziekte. Dat is ongeveer de helft van de 75.000 diabeten die ons land telt, volgens cijfers, die de Stichting Diabetes Educatie Suriname heeft verzameld. Velen komen het pas te weten als ze een wond aan hun voet oplopen welke maar moeilijk droogt. Wanneer na verloop van tijd de dokter wordt geraadpleegd, kan het te laat zijn.

Als je diabetes hebt, dan heb je een verhoogde kans dat je bloedvaten zich vernauwen.

De zenuwen kunnen minder goed werken dan normaal, omdat een lichte verhoging van de bloedsuikerspiegel op termijn de zenuwen kan beschadigen. Een huidzweer of voetulcera kan dan makkelijk ontstaan.

Naar schatting 4 tot 15% van diabeten in Suriname heeft zo een huidzweer. Dat betekent tussen de 3.000 en meer dan 11.000 wonden in Suriname. In 40% van de gevallen wordt er geamputeerd, dus 1200 – 4500 amputaties. Tijdens een wound clinic(wond behandelsessie) maandag in Marriot Hotel, verzorgd door Stichting Diabetes Educatie Suriname, was het thema wondverzorging, met de nadruk op diabetische wonden.

Arts en voorzitter van de stichting Liesbeth Berggraaf bracht de aanwezige verpleegkundigen, meer kennis bij over een diabetisch voet. Daarnaast zei ze dat de meest voorkomende chronische wonden onder meer doorligwonden zijn. Het beste is om ze te voorkomen. Een andere chronische wond is de veneuze wond (een open been), die ontstaat vanwege een slechte doorbloeding. De diabetische voet is een zeer specifiek neveneffect van diabetes en kan grote gevolgen hebben voor de patiënt, waaronder amputatie.

Een bijkomstigheid: Na afloop van de clinic, zijn ook enkele verpleegkundigen gehuldigd voor hun bijzondere inzet binnen de ziekeninstelling, waar zij werkzaam zijn. Dit tegen de achtergrond dat verpleegkundigen, die binnen de gezondheidszorg de grootste groep uitmaken, als geen ander in de positie zijn, om efficiënte en effectieve verbeteringen te bewerkstelligen. Maar dan zonder dat daarbij de kwaliteit van de zorg afneemt. Het is daarom essentieel dat verpleegkundigen en beleidsmakers zich richten op de rol die verpleegkundigen kunnen spelen, in het effectief en kostenbesparend maken van zorgsystemen. MB (NEW 120515)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.