EBS wil nog dit jaar contract zonne-energie sluiten

Vernieuwde Owru Cul moet er over zes maanden staan
november 3, 2014
Oud minister Sport & Jeugdzaken Orlando van Amsom overleden
november 3, 2014
Show all

EBS wil nog dit jaar contract zonne-energie sluiten

De onderhandelingen tussen de EBS en drie buitenlandse investeerders voor de bouw van zonne-energiecentrales, vlotten. “Wij onderhandelen nu met Nederlandse investeerders over wanneer wij van start kunnen gaan. De bedoeling is om nog dit jaar de overeenkomsten te tekenen”, zegt Willy Duiker, directeur van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) in gesprek met de Ware Tijd.

Eerder dit jaar kondigde de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok, aan dat er concrete voorstellen zijn om zonne-energiecentrales op te zetten in Commewijne en Saramacca, met een totaal vermogen van vijftien megawatt. Hij is hoopvol gestemd dat de EBS overeenstemming kan bereiken met de potentiële investeerders uit Nederland.

Volgens Duiker is de technische haalbaarheid van de projectvoorstellen nagenoeg bewezen. “Het financiële plaatje wordt nog uitgezocht. Het gaat vooral om de terugbetaling op basis van de stroomtarieven die aan de afnemers berekend zullen worden. Maar wij komen er zeker uit”, verzekert hij.

Intussen is de EBS ook bezig met een eigen zonne-energieproject te Atjoni, met financiering van de Inter- Amerikaanse Ontwikkelingsbank. “De investering voor de installatie is hoog, maar in het binnenland kan zonne-energieeen goedkoper alternatief zijn voor de overheid, die anders hoge brandstofkosten maakt aan dieselgeneratoren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.