EBS waarnemend directeur Willy Duiker aangehouden en nu officieel verdachte in fraudezaak EBS

Moengo Festival of Arts heeft weer zijn waarde bewezen, zegt initiatiefnemer Marcel Pinas
september 22, 2015
Imago oppoetsen EBS in onderzoeksfase belangrijk zegt NH minister Dodson
september 22, 2015
Show all

EBS waarnemend directeur Willy Duiker aangehouden en nu officieel verdachte in fraudezaak EBS

De op non-actief geplaatste waarnemend directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), Willy Duiker, is zojuist in verzekering gesteld. Dat meldt nieuwswebsite Starnieuws. Willy Duiker’s aanhouding is de tweede onderzoek in, wat wordt beschreven als de ‘Mega Fraudezaak’ bij het bedrijf.

Een speciaal onderzoeksteam van de afdeling Fraude heeft Duiker eerder ook gehoord. Op basis van het onderzoek zijn er voldoende belastende feiten en omstandigheden ontdekt om de directeur van EBS aan te merken als verdachte. Deze kwestie werd aangezwengeld door het toenmalige Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS) die maanden geleden belastende documenten overhandigde aan het Openbaar Ministerie.

Op 9 september is als eerste de directeur van NV Greenland, Dick van Kanten, aangehouden. Nadat de rechter-commissaris de inverzekeringstelling rechtmatig getoetst had, werd in hoger beroep de beschikking vernietigd. Volgens de raadkamer van het Hof van Justitie was de inverzekeringstelling niet gegrond. Raadsman Benito Pick stelde dat er geen sprake is van fraude. Het gaat volgens hem om een civiele zaak. Het Openbaar Ministerie voerde aan dat er sprake is van verduistering in de kwestie van levering van een noodstroomaggregaat en twee mobiele noodstroominstallaties aan de EBS. In het contract staat dat nadat 50% van het bedrag betaald is, de oplevering moest plaatsvinden. Dit is niet gebeurd, terwijl NV Greenland voor 100% zou zijn uitbetaald. De vervolging concludeerde dat één of meerdere vertegenwoordigers van EBS betrokken zijn bij deze zaak.

Comments are closed.