EBS genoodzaakt stroomtoevoer beurtelings uit te schakelen

Dagbladen overzicht 21 augustus
augustus 21, 2014
Binnnenlandse Zaken loopt achterstand nieuwe straatnamen Nickerie in
augustus 21, 2014
Show all

EBS genoodzaakt stroomtoevoer beurtelings uit te schakelen

Load-shedding schema vanaf vandaag in werking; EBS verzoekt samenleving halvering verbruik

Hoewel de stroomvoorziening al enkele dagen om beurten in diverse wijken wordt uitgeschakeld, zal de EBS dat vanaf vandaag volgens een officieel load-shedding-schema doen. Het energiebedrijf is daartoe genoodzaakt, vanwege de verminderde stroomtoevoer vanuit de Afobaka krachtcentrale, waar het water in het Brokopondo stuwmeer beneden het normale peil ligt.

De Suralco heeft daarop in overleg met de Surinaamse overheid besloten de elektriciteitsopwekking vanaf  19 augustus geleidelijk terug te brengen van zes naar drie turbines.

Dat wil zeggen dat het effectief beschikbaar vermogen dusdanig wordt gedistribueerd, met als gevolg dat wijken per toerbeurt voor een korte periode uitgeschakeld worden.

De EBS vraagt  om niet onnodig airco’s aan te laten staan, geen microwave apparaten, rice cookers en strijkijzers tijdens piekuren te gebruiken en grote lampen pas indien noodzakelijk aan te schakelen.

Bij vijftig procent minder verbruik, hoeft de EBS veel minder of misschien zelfs geen gebieden uit te schakelen.  Belangrijke gebouwen en instellingen, zoals ziekenhuizen, brandweer, politie, SWM en bestuurscentra, worden niet uitgeschakeld door de EBS. “Echter blijft dit onder voorbehoud.

Voor vandaag zullen conform het load-sheddingsschema, vanaf half negen, vijf blokken voor drie tot vier uren worden uitgeschakeld.In blok 1 gaat het om Uitvlugt, Kasabaholo, Sophia’s Lust en Derde Rijweg. Om half tien gaat de stekker eruit in Paramaribo-noord, Ringweg en Charlesburg, Latour, Menckendam, Koewarsan, Dageraadweg, Tout Lui Fautkanaal, Noordwijkweg, Laan van Louisehof en Beni’s Park. Vanaf half twaalf is er geen stroom in het Leidingengebied, Wayambo, Pomona en Uitkijk. Tussen half 1 en half 3 wordt een groot gedeelte van Wanica, Paramaribo-zuid en Para uitgeschakeld.

Tussen half zeven en half acht ’s avonds zullen weer diverse wijken, in het centrum en een groot deel van Wanica, geen elektriciteit hebben. Rond 1 uur in de nacht moeten alle gebieden weer aan zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.