“Duurzaam behoud Guyanaschild van eminent belang”

DC Bado: “Geen sprake van gijzeling in Gaangkaba-gebied”
november 29, 2019
Gezamenlijke inzet nodig voor schone omgeving, zegt Jeugdambassadeur Dwight Prade
november 29, 2019
Show all

“Duurzaam behoud Guyanaschild van eminent belang”

Slotpresentaties in IGSR

De slotsessie over duurzaam behoud van het Guyanaschild, wordt vandaag gehouden in het IGSR gebouw op het terrein van ADEK. Het schild behoort tot één van de rijkste culturele, maar ook natuurlijke hulpbronnen in de hele wereld. Het strekt zich uit over Suriname, Guyana, Venezuela, Frans-Guyana, maar ook over Brazilië en Colombia. Het is volgens hoogleraar professor Jack Mencke belangrijk dat het schild, dat in het verleden bekend stond als het Eldorado gebied, voor de toekomst en de komende generatie wordt behouden, voor dienstbare ontwikkeling. Mencke vertelt dat er enorme belangstelling is getoond door personen uit verschillende disciplines, die hebben deelgenomen aan het programma. In totaal waren er 18 presentaties over het belang van het Guyanaschild.

De overheid alsook maatschappelijke groepen, scholen en ngo’s, zullen worden geïnformeerd over de concrete actiepunten die zijn voortgekomen uit de studies.

Het Guyanaschild biedt veel voordelen, ook op het gebied van biodiversiteit en werkgelegenheid. Maar, er bestaat ook een gevaar; het schild kan door de toename van schadelijke stoffen als kwik en cyanide, ook aangetast worden. Overheden moeten dus meer doen om de vervuiling van vooral de rivieren tegen te gaan en daarnaast de erfenis van oude culturen, te beschermen.

Hoogleraar professor Jack Mencke. In de IGSR-aula worden vrijdag de slotpresentaties gegeven over het belang van het behoud van het Guyanaschild.

Comments are closed.