Duizenden mensen betogen voor persvrijheid na aanslag Parijs

Misikaba hoopt dat collega politici zich correct gedragen tijdens verkiezingsperiode
januari 8, 2015
MINOV wil positief resultaat onderwijs in 2015 voortzetten
januari 8, 2015
Show all

Duizenden mensen betogen voor persvrijheid na aanslag Parijs

In onder meer Parijs, Brussel en Amsterdam waren gisteravond spontane betogingen na de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, waarbij twaalf mensen werden doodgeschoten en elf gewond raakten. In Parijs waren volgens Franse en sociale media duizenden mensen bijeen op het Place de la République, niet ver van het kantoor waar gisteren gemaskerde mannen binnendrongen met automatische wapens. Ze hielden pennen in de lucht en droegen bordjes met daarop teksten als ”Je suis Charlie (Ik ben Charlie)”. Ook hebben mensen edities van het tijdschrift meegenomen. Ook in andere Franse steden waren duizenden mensen op de been. Zo waren in Tours ongeveer tweeduizend mensen afgekomen op een betoging. In Lyon hadden duizenden mensen kaarsen aangestoken bij het stadhuis. Ook in Bordeaux, Toulouse, Arras en Marseille stonden duizenden mensen in het centrum van de stad.

Vandaag is in Frankrijk ook een dag van nationale rouw. Dat heeft de Franse president Hollande gezegd in een tv-toespraak vanuit zijn paleis naar aanleiding van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Om 12.00 uur lokale tijd wordt er een minuut stilte gehouden. Op overheidsgebouwen hangt de Franse vlag de komende drie dagen halfstok. “Niets kan ons verdelen, niet kan ons scheiden”, zei Hollande. “Wij zullen winnen. Niets kan ervoor zorgen dat wij onze vastberadenheid verliezen. Lang leve de republiek, lange leve Frankrijk.”

Speciale eenheden van de Franse politie hebben ook invallen gedaan in twee appartementen in Parijse voorsteden, meldt de krant Le Parisien. De invallen zouden verband houden met de aanslag gisteren. Er zou niemand nog zijn opgepakt.  Beide voorsteden liggen ten noorden van het centrum van Parijs.

De politie is nog altijd bezig met een klopjacht op de drie daders, die na de aanslag wisten te ontkomen.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.