DSB pleit voor stimuleren productieve investeringen

Dagbladen overzicht 06 september
september 6, 2014
OBS-voorzitter Themen: ‘Nachtbussen’-project in goede aarde gevallen
september 6, 2014
Show all

DSB pleit voor stimuleren productieve investeringen

Bank wil nadrukkelijker inzet op instellen Welvaartsfonds

De Surinaamsche Bank pleit in de macro-economische beschouwing van haar halfjaarrapport, voor een nadrukkelijker regeringsbeleid voor productieve investeringen in andere sectoren, dan de minerale sector. De bank wijst erop dat de 4,2 procent van Suriname ’s economische groei, dat door onder andere ratingbureau Fitch als sterk punt wordt aangemerkt, ook onze afhankelijkheid van de minerale sector aantoont. Vandaar dat de bank vindt dat meer moet worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld landbouw, visserij en toerisme.

De bank constateert een redelijk stabiele ontwikkeling van de economie, voor de eerste helft van dit jaar, met een twaalfmaandse inflatie van 2,2 procent. Ook juicht DSB toe, de recente beslissing van goudmultinational Newmont, om de Merian Goudmijn-operatie op te starten. Hoewel de bank hier opnieuw wijst op de afhankelijkheid van de minerale sector. De bank spreekt in dit kader nogmaals de wens uit, dat nadrukkelijker moet worden ingezet op de instelling van een Sovereign Wealth Fund: een Welvaartsfonds.

De opbrengsten uit de minerale sector kunnen vanuit een dergelijk fonds worden gestopt in de ontwikkeling van andere sectoren. De bank maakt ten aan zien van overheidsfinanciën ook melding van de toegenomen financieringsdruk, door vooral verminderde inkomsten uit de goudsector, maar ook de verhoogde uitgaven in de subsidiesfeer. Dit heeft tot budgettaire spanningen geleid.

De bank houdt in aanloop naar de verkiezingen van 2015 echter rekening met een toename van de druk op de staatsbegroting. DSB verwacht daarom dat de regering in de begroting voor 2015, die ze komende maand aan De Nationale Assemblee zal aanbieden, duidelijk zal vaststellen hoe zij haar budgettair beleid zal uitvoeren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.