DORPELINGEN BEREID TE BETALEN VOOR STROOM

Nationaal bewustzijn groter met onthulling Monument voor Gevallenen Binnenlands Conflict periode ’86-‘92
maart 18, 2016
Veroordeling en vrijspraak in verduisteringszaak SOL-loten
maart 18, 2016
Show all

DORPELINGEN BEREID TE BETALEN VOOR STROOM

·ºÅØ

Een combinatie van opluchting, ongeduld en onzekerheid leeft in gebieden die nu worden voorzien van brandstof voor het opwekken van elektriciteit. Opluchting bij gemeenschappen die al voorzien zijn, ongeduld in de dorpen die nog moeten volgen, maar algehele onzekerheid omdat er geen garantie is dat zij niet weer langdurig in het donker komen te zitten. De brandstof die wordt geleverd is hoogstens voor één maand voldoende. Dorpelingen zijn door deze onzekerheid steeds meer bereid om te betalen voor stroom. “De mensen hebben er helemaal geen moeite mee. Nu zijn ze afhankelijk van de overheid om aan energie te komen. Het is niet prettig”, zegt districtscommissaris (dc) Armand Jurel van Boven-Suriname.

De distributie van brandstof door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) begon vorige week nadat de overheid had voldaan aan de betalingsachterstand bij de leverancier. Een medewerker van de afdeling vertelt dat de distributie al voor een groot deel is afgerond. Patricia Sabajo, dorpskapitein van Powakka in Para, is opgelucht dat het dorp nu weer stroom heeft. Het gebied zat ongeveer een maand in het donker. “We gingen huis-aan-huis om geld in te zamelen om zelf in brandstof te voorzien. Als we moeten betalen om 1×24 uur stroom te hebben, is dat geen probleem, want nu moeten we telkens wachten op de overheid. Het is lastig.”

Het ministerie van NH heeft verschillende projecten in de planning, om gebieden die met een structureel stroomgebrek kampen duurzaam te voorzien van elektriciteit. Het ligt in de bedoeling om eind 2017 de primitieve wijze van stroomvoorziening achter de rug te hebben. Tot die periode is het hopen dat de overheid de leverancier van dieselolie op tijd betaalt.

Comments are closed.