Doorbraak in rijstdeal met Venezuela

Bizar incident bij bandenzaak was mogelijk ruwe grap
september 13, 2014
Avondschoolvervoer wordt niet stopgezet verzekerd minister Adhin
september 13, 2014
Show all

Doorbraak in rijstdeal met Venezuela

Suriname exporteert rijst naar Venezuela

President Desi Bouterse en Buitenlandminister Winston Lackin hebben in Venezuela een doorbraak kunnen bewerkstelligen in de export van rijst via de PetroCaribe-overeenkomst. Dat gebeurde in een ontmoeting met de president van Venezuela, Nicolas Maduro en de ministers van Buitenlandse Zaken en Voedselvoorziening. Zo meldt het meldt het ministerie van Buitenlandse zaken in een persbericht.

In de deal is opgenomen dat Suriname het komend jaar 32.000 metrieke ton padie en tachtigduizend metrieke ton witte rijst aan Venezuela zal leveren. De door Suriname voorgestelde prijzen zijn in principe geaccepteerd.

Wel moet er nog overeenstemming komen over enkele technische specificaties. Zodra hieraan voldaan is, zal het Ministerie van Voedselvoorziening van Venezuela goedkeuring geven aan de organisatie in Venezuela die belast is met de uitvoering van de PetroCaribe-overeenkomst, PDV-Caribe, die dan de middelen voor deze export zal vrijmaken.

De bedoeling is dat er zeer binnenkort een langjarig leveringscontract met het ministerie van Voedselvoorziening getekend wordt.  Een Venezolaanse delegatie komt binnenkort naar Suriname om de laatste details van de overeenkomst te bespreken en de Memorandum of Understanding(MOU) te tekenen.

De volgende stap is dat de Surinaamse stakeholders onder coördinatie van LVV bij elkaar komen om te bespreken hoe en door wie de export concreet gaat plaatsvinden. De rijst zal iedere twee weken in hoeveelheden van vierduizend ton per keer vanuit de haven van Nickerie naar Venezuela gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.