Dode en honderd gewonden bij demonstratie in Kiev

Opnieuw explosie op industriegebied China
september 1, 2015
‘Tempel in Syrische stad Palmyra toch verwoest’
september 1, 2015
Show all

Dode en honderd gewonden bij demonstratie in Kiev

2015-08-31 13:43:49 epa04906425 Opponents of changes to Ukrainian Constitution clash with police in front of Ukrainian Parliament in Kiev, Ukraine, 31 August 2015 as lawmakers accepted the project to changing Ukrainian Constitution about decentralization of power in first reading. A grenade exploded outside Ukraine's parliament 31 August during a protest as legislators voted in favour of a draft law to give special status to the eastern regions that are locked in a conflict between the Ukrainian military and pro-Russian separatists. Local media reports said that the grenade was thrown into a cordon of police and national guardsmen in Kiev. Dozens of people were reportedly injured. EPA/SERGEY DOLZHENKO

Bij rellen en gevechten in Kiev zijn zeker één dode en tientallen gewonden gevallen, vooral aan de kant van de politie. De meeste gewonden vielen tijdens een betoging bij het Oekraïense parlementsgebouw. De hele ochtend waren er al confrontaties tussen demonstranten en de politie bij het parlementsgebouw. Daarbij gooiden Oekraïense nationalisten volgens ooggetuigen onder meer een granaat naar de oproerpolitie. Een agent raakte dodelijk gewond door granaatscherven.

De demonstranten protesteren tegen een wet die de oostelijke regio’s Donetsk en Loegansk meer zelfstandigheid geeft. Het is een van de afspraken uit het vredesakkoord van Minsk, dat in februari werd gesloten. Kiev hoopt daarmee de separatisten en ook Rusland de wind uit de zeilen te nemen. Een meerderheid van het parlement heeft vandaag voor het voorstel gestemd. Tegenstanders vinden dat de regering van president Porosjenko daarmee Rusland zijn zin geeft en dat het er uiteindelijk toe zal leiden dat Oekraïne definitief de controle verliest over de regio waar separatisten nu de baas zijn. In het oosten van Oekraïne zijn pro-Russische milities en het Oekraïense leger al anderhalf jaar verwikkeld in gevechten..

 

Comments are closed.