DNA geeft commissieverhoor minister Hoefdraad vrij

Covid-19: Illegale Braziliaan positief getest in Suriname
mei 18, 2020
OAS en Caricom waarnemers bij verkiezingen 25 Mei
mei 18, 2020
Show all

DNA geeft commissieverhoor minister Hoefdraad vrij

  • DNA geeft commissieverhoor minister Hoefdraad vrij
  • Van Trikt omschreven als zeer onbetrouwbaar persoon
  • Integriteit verbalisanten en procureur-generaal in twijfel getrokken
  • DNA om half 4 bijeen om vordering instaat van beschuldigingstelling te bespreken

De Nationale Assemblee heeft gisteren de commissievergadering vrijgegeven waarin minister Gillmore Hoefdraad wordt gehoord omtrent zijn vermeende betrokkenheid bij het corruptieschandaal bij de Centrale Bank van Suriname. Het is voor het eerst dat DNA een dergelijke commissievergadering, die meestal een huishoudelijk karakter heeft openbaar maakt. Vandaag vindt de plenaire vergadering plaats waarbij er een besluit genomen zal worden over de vordering van de procureur-generaal om minister Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen.

Tijdens het verhoor door DNA heeft de minister een meer dan 2 uren durende presentatie gehouden om zich te verdedigen. Ex-governor Robert-Gray van Trikt werd tijdens die presentatie omschreven als een zeer onbetrouwbaar persoon die de regering vaak van verkeerde informatie heeft voorzien. Hoefdraad haalde onder andere een voorbeeld aan over het aantrekken van peperdure externe krachten:

Hoefdraad twijfelt ook aan de integriteit van de politieagenten die hem hebben gehoord als getuige. Hun proces-verhaal zou zeer suggestief zijn waarbij er conclusie worden getrokken zonder een feitelijke onderbouwing. Het eindverslag dat naar DNA is verstuurd bevat volgens Hoefdraad heel wat contradicties en gebrek aan feiten om zijn betrokkenheid en persoonlijk voordeel aan het gestoei met staatsmiddelen te bewijzen:

In zijn laatste pleidooi aan de parlementaire commissie vraagt Hoefdraad naar bescherming tegen een politiek proces dat bedoeld is om hem te verzwaren en strafverlichting voor van Trikt:

De plenaire zitting over de vordering tot in staat van beschuldigingstelling van minister Hoefdraad is vanmiddag om half 4.

Comments are closed.