Cuba en VS heropenen ambassades

Nieuwbakken parlementariër Cotinho wil vroege schoolverlaters Wanica terug in schoolbanken
juli 2, 2015
IS vormt steeds grotere bedreiging voor Egypte
juli 2, 2015
Show all

Cuba en VS heropenen ambassades

Cuba en de Verenigde Staten gaan vanaf 20 juli de ambassades bij elkaar heropenen. Dit is officieel vastgelegd in een brief van de Amerikaanse president Barack Obama aan zijn Cubaanse collega Raúl Castro, meldden de autoriteiten in Havanna woensdag. De VS verbrak de betrekkingen nadat de extreemlinkse Fidel Castro aan de macht was gekomen.

De Amerikaanse ambassade in Cuba is een modernistisch pand aan de kust van Havanna. In de jaren zestig claimde de Cubaanse regering het terrein, maar ging niet tot actie over. Het flatgebouw stamt uit 1953 en de ambassade sloot haar deuren in 1961, twee jaar na de communistische machtsovername. Er zijn sinds 1977 wel Amerikaanse diplomaten actief geweest. De Cubaanse ambassade in het centrum van Washington zit sinds 1923 in een enorme villa uit 1917. Eind jaren vijftig gold het als een van de mooiste ambassades in de Amerikaanse hoofdstad.

Dat kwam mede door renovaties die de Cubaanse ambassadeur liet uitvoeren. Hij was ook architect. Cuba claimt het terrein van de Amerikaanse ambassade in Havanna kennelijk niet meer, maar herinnerde de VS er woensdag wel aan dat de VS een militaire basis hebben op Cubaans grondgebied, Guantanamo Bay. De VS verwierven „oneindige lease” van het stuk Cuba in omstreden verdragen uit 1903 en 1934. Sinds 2002 heeft de VS er buitenlanders opgesloten die mogelijk te maken hebben met terrorisme van jihadisten. De verdachten hadden er geen rechtsbescherming omdat het geen Amerikaans grondgebied is. Daar zijn Havanna en Washington het over eens.

 

Comments are closed.