Criticus Chodorkovski wil asiel in Groot-Brittannië

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen vallen doelen aan in Afghanistan
december 24, 2015
Sport 24 december
december 24, 2015
Show all

Criticus Chodorkovski wil asiel in Groot-Brittannië

Michail Chodorkovski is van plan asiel aan te vragen in Groot-Brittannië. “Ik overweeg dat sterk, want Poetin ziet mij als een serieuze bedreiging.” Dat zei de voormalige eigenaar van oliemaatschappij Yukos tegen de BBC. Hij heeft de afgelopen tijd scherpe kritiek geleverd op president Vladimir Poetin en de manier waarop hij Rusland leidt. Chodorkovski verblijft al een paar jaar in het buitenland, sinds hij in 2013 vervroegd werd vrijgelaten uit een Russische gevangenis. Daar zat hij een jarenlange straf uit wegens belastingontduiking en fraude.

De voormalig rijkste man van Rusland heeft altijd volgehouden dat de aanklachten tegen hem uit de lucht gegrepen waren en vooral bedoeld om hem te straffen voor zijn kritiek op het Kremlin.

“Ik ben ervan overtuigd dat er binnen tien jaar een compleet andere wind waait in Rusland. Ik hoop daar een belangrijke rol in te kunnen spelen”, aldus Chodorkovski tegen de BBC.

Tegen hem werd onlangs in Rusland een nieuw arrestatiebevel uitgevaardigd in een oude zaak. Hij zou opdracht hebben gegeven voor de moord op een Siberische burgemeester in 1998.

Comments are closed.