Crisismaatregel nodig voor bewaren staatsarchieven

Personeel van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling blijft in staking
mei 3, 2016
Leicester City kampioen na gelijkspel Tottenham Hotspur
mei 3, 2016
Show all

Crisismaatregel nodig voor bewaren staatsarchieven

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) moet een tussendepot bouwen, dat moet voorkomen dat ’s landsarchieven die in standgehouden moeten worden, in een slechte staat komen te verkeren. Het tussendepot zal een verlichting zijn voor de overvolle archiefruimten op de overheidsdepartementen. Van de archieven moeten wel bestandslijsten aanwezig zijn. Dit advies gaf Maurits Hassankhan, voorzitter van de Nationale Archief Raad (NAR), tijdens een kennismakingsbezoek aan minister Mike Noersalim van Binnenlandse zaken.

Op overheidsdepartementen zijn er archieven, die ouder zijn dan 30 jaar en die zo snel  mogelijk moeten worden overgebracht naar het Nationaal Archief Suriname (NAS). Deze archieven moeten eerst een selectieprocedure ondergaan. Het tussendepot is voorgesteld, om te voorkomen dat de staat van deze archieven nog meer verslechtert.

De NAR, een adviserend orgaan van de minister van Biza, heeft de selectiedoelstelling en criteria die nodig zijn voor het opstellen van de selectielijsten aangeboden aan minister Noersalim. Hij zal dit document op korte termijn voorleggen aan zijn collega’s voor goedkeuring. Daarna kan het proces tot het opstellen van selectielijsten door de archiefvormende instellingen gestart worden.

Comments are closed.