Sportverslagen – 1 juni 2020
juni 1, 2020
Dc Jurel van Para weerspreekt besmettingsgeval in district
juni 2, 2020
Show all

Covid-19 (Coronavirus):

– Terug bij af; nog zestien personen positief
– Partiele lockdown van zes uur ’s avond tot zes uur ’s ochtends
– Samenscholing tot maximaal vijf personen
– Scholen, crèches en markten weer dicht
– Horecasector alleen open voor meeneem-service
– Ook DC Jeroe van Boven-Suriname positief getest op het virus
– IC-afdeling van het St. Vincentius Ziekenhuis behandelt vier Covid-patiënten

Suriname zit midden in een uitbraak van het Covid-19 coronavirus. Nadat het land enige tijd zelfs Coronavrij was, is het aantal besmettingen de laatste dagen flink opgelopen. Maandagavond melde de Covid-website nog zestien nieuwe gevallen, bovenop de 18 actieve cases die er al waren.

Even daarvoor kondigde president Desi Bouterse in een televisietoespraak extra strenge maatregelen aan in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19. Enkele regels golden al vanaf zondagavond. Per dinsdag (vandaag) zijn die uitgebreid met onder andere een verruimde partiele lockdown en een samenscholingsverbod voor meer dan vijf personen. President Desi Bouterse heeft maandagavond in een televisietoespraak de maatregelen opgesomd.

Het staatshoofd zei verder dat de gezondheid van de samenleving en het afwikkelen van de ‘volkswil’ zoals hij het noemde de hoogste prioriteit genieten. Hij deed ook een beroep op de Surinamers om niet in paniek te raken.

President Desi Bouterse. Suriname telt nu 34 actieve gevallen van Covid-19. Het totaal aantal positief getest personen staat op 44. Negen personen zijn inmiddels genezen verklaard, terwijl een persoon is overleden.

Districtscommissaris (dc) Humphry Jeroe van Boven-Suriname (Sipaliwini) is positief getest op Covid-19. Dat meldt Starnieuws. Eerder is ook zijn collega Yvonne Pinas van Boven Saramacca (Matawai-gebied), positief getest. Naast twee districtscommissarissen is ook een lid van het Onafhankelijk Kiesbureau positief bevonden. Hij was belast met toezicht op het hoofdstembureau Sipaliwini, gevestigd in Paramaribo. Verschillende dc’s van Sipaliwini en personen met wie zij in contact waren, zouden reeds in quarantaine zijn. Onder de besmette personen bevinden zich ook legercommandanten en artsen.

Vier Covid-19 patiënten liggen momenteel op de Intensive Care (IC) Unit van het St. Vincentius Ziekenhuis. Algemeen directeur Manodj Hindori zegt aan Starnieuws dat de zorg op de IC maximaal is opgeschroefd, waardoor de druk op de IC-verpleegkundigen enorm hoog is opgelopen. Vanaf dinsdag zullen ook drie Cubaanse verpleegkundigen ondersteuning komen bieden,” legt Hindori uit. Het aantal Covid-19- patiënten dat intensieve zorg en een beademingsplek nodig heeft, zal naar verwachting de komende tijd ook drastisch toenemen.

Comments are closed.