Sportverslagen – 15 juni 2020
juni 15, 2020
Sozavo schorst chaotische pakkettendistributie
juni 16, 2020
Show all

Coronavirus (Covid-19) Suriname:

  • Ruim 100 besmettingen COVID-19 direct te herleiden naar 2 clusters;
  • Het gaat om een districtscommissariaat en een handelszaak
  • Vijfde personen overleden aan Coronavirus
  • 176 actieve gevallen; 48 personen genezen; 253 in quarantaine
  • Medische spullen Su4Su met KLM aangekomen
  • Covid-team ontvangt bond Rosebel Gold Mines

De grootschalige uitbraak COVID-19 in Suriname is voor een belangrijk deel te wijten aan 2 clusters. In het eerste geval gaat het om een districtscommissariaat waar slechts 2 personen voor meer dan 50 besmettingen hebben gezorgd. Hierbij is duidelijk vastgesteld dat het om een importcase uit Frans-Guyana gaat. Een persoon werkzaam op het commissariaat maakte illegaal de oversteek naar het oostelijk buurland en kwam besmet terug naar Suriname. Die besmette op haar beurt een grote groep mensen. U hoort Epidemioloog Ingrid Krisnadath.

De andere grote cluster is een handelszaak in Albina waar veel mensen van de goudvelden naartoe trekken om inkopen te doen. Het gebouw was gecontamineerd met als gevolg dat er tientallen mensen besmet raakte die op hun beurt naar verschillende delen van het land trokken, waaronder het Noorden van Paramaribo.

Epidemioloog Ingrid Krisnadath over de twee grote clusters die verantwoordelijk zijn voor ruim 100 besmettingen van het coronavirus. Het spoor van de besmetting wordt nog steeds onderzocht.

Er is een vijfde persoon overleden aan de gevolgen van het Coronavirus. Maandagavond rond halfacht werd de Covid-website bijgewerkt. Het gaat om een Braziliaanse man. Er kwamen ook 21 nieuwe besmettingen bij, terwijl 39 personen maandag genezen werden verklaard. Het aantal actieve cases staat op 176. In totaal zijn er tot heden 229 mensen in Suriname positief getest op het virus. Naast de vijf sterfgevallen zijn in totaal 48 patiënten genezen en zitten er nog 253 personen in overheidsquarantaine. 

De Boeing 787-10 Dreamliner van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) die vrijdagmiddag in Suriname is aangekomen, heeft de medische aankopen vervoerd die de stichting Su4Su heeft gedaan met donaties in de strijd tegen Covid-19. Dat meldt Starnieuws. Het gaat om 3.500 Corona-testkits en een nieuwe PCR-machine. Met dit apparaat kunnen op een snelle manier micro-organismen worden opgespoord. Met deze items kunnen artsen in Suriname het aantal testen uitbreiden en een beter beeld krijgen van de epidemie. Het Surinaamse bedrijfsleven is de drijvende kracht achter de donatie-actie van Stichting Su4Su. Sinds vrijdag is Su4Su ook in Nederland een campagne gestart om donaties binnen te halen.

Het aantal Covid-19 positief geteste werknemers bij de Iamgold/Rosebel Gold Mines is gestegen naar vijf. Otmar Biswane, woordvoerder van de Rosebel Gold Mines Werknemersorganisatie (RGWO), zegt aan Starnieuws dat de situatie sinds vrijdag bijna hetzelfde is gebleven. Het werk ligt al vier dagen stil. Biswane geeft aan dat elf van de barakken, keukens en kantoren zijn ontsmet. De bond wordt dinsdag ontvangen door het Nationaal Covid-19 managementteam. Hij deelt mee dat er over de huidige Covid-19 situatie gesproken gaat worden “met name over de werknemers hun situatie op de werkplek”. De bond vindt het niet kunnen dat de leiding van het bedrijf ervoor kiest een rechtszaak aanhangig te maken boven dialoog.

Comments are closed.