Partijen dienen kandidatenlijsten in
april 9, 2020
Geen veranderingen op kandidatenlijst VHP Nickerie
april 9, 2020
Show all

Coronavirus (Covid-19):

– Suriname: 130 mensen in overheidsquarantaine; 80 in thuisquarantaine; 4 mensen genezen verklaard
-Italië gaat eind april langzaam richting normalisatie
-Polen gaat maatregelen al na Pasen versoepelenAantal nieuwe opnames (237) fors kleiner dan vorige week, ook minder doden
– Epidemie Spanje lijkt minder te worden ondanks 638 nieuwe coronadoden
– Ecuador start onderzoek naar lichamen op straat
– Coronavirus treft Afro-Amerikaanse gemeenschap in VS onevenredig hard – Saoedische coalitie kondigt wapenstilstand Jemen aan, mede om coronavirus
– Wereldwijd ruim 1,5 miljoen besmet; bijna 90.000 doden; bijna 325.000 personen genezen
– Oxfam Novib: Coronacrisis draait strijd tegen armoede tien jaar terug

Suriname telt nog altijd tien bevestigde besmettingen met het Covid-19 virus. De laatste bevestigde besmetting dateert van 31 maart. Het aantal personen in thuisquarantaine is gedaald naar 790. 130 mensen zitten in overheidsquarantaine. Vier personen zijn inmiddels genezen verklaard. De laatste is de Franse ambassadeur Antoine Joly, die inmiddels terug is in Suriname. Vijf personen zijn nog in het ziekenhuis. Ze verkeren allemaal in stabiele toestand.

Buurland Guyana heeft woensdag vier nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd, waarmee het totaal komt op 37. Daarvan zijn inmiddels zes mensen overleden. Acht personen zijn genezen verklaard.

Frans-Guyana heeft woensdag zes patiënten erbij gekregen met het coronavirus. Totaal zijn 83 mensen positief getest op Covid-19. Er is tot nog toe niemand overleden aan de gevolgen van Covid-19, terwijl 43 personen inmiddels genezen zijn verklaard.

In Brazilië zijn woensdag 133 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Het totaal aantal sterfgevallen staat op 819. Er werden woensdag ook 2136 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd; het totaal aan Covid-19 gevallen komt daarmee op 16.170. ‘Slechts’ 127 personen zijn genezen van het coronavirus.

Italië gaat vanaf eind deze maand mogelijk geleidelijk beginnen met het opheffen van een aantal beperkingen, op voorwaarde dat de dagelijkse cijfers van het aantal bevestigde besmettingen en overlijdensgevallen blijven afnemen. Dat zegt premier Giuseppe Conte donderdag tegen de BBC.

Om de zwaar getroffen economie van Polen een boost te geven wil het land na Pasen sommige coronamaatregelen versoepelen. Dat zegt de Poolse minister van Gezondheid zonder verdere details vrij te geven. Eerder deze week besloten ook Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen en Tsjechië ook om regels te versoepelen.

Spanje heeft de afgelopen 24 uur zijn er 683 nieuwe coronadoden gemeld in Spanje, wat het totaal op 15.238 brengt. Ondanks de hoge aantallen lijkt de epidemie in het land langzaam minder erg te worden. Voor zover bekend zijn 152.446 mensen in Spanje besmet (geweest) met het COVID-19-virus.

In Nederland is het aantal nieuwe sterfgevallen (148) als gevolg van het coronavirus donderdag kleiner dan een week eerder, toen 166 sterfgevallen werden gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames is ook fors minder, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de dagelijkse COVID-19-update.

De president van Ecuador, Lenín Moreno, start een onderzoek naar hoe de lokale autoriteiten overleden coronapatiënten op straat lieten liggen in de stad Guayaquil. Hier moest de regering van het land zaterdag nog excuses voor aanbieden, nadat beelden op sociale media verschenen van de lichamen die op straat waren achtergelaten. Ziekenhuizen, begraafplaatsen en mortuaria konden het aantal sterfgevallen door het coronavirus niet aan.

Het coronavirus maakt in de VS disproportioneel veel slachtoffers onder de zwarte bevolking. Afro-Amerikanen leven gemiddeld ongezonder dan witte Amerikanen, wat deze groep bevattelijker voor een besmetting maakt. Bovendien hebben veel zwarte Amerikanen geen toegang tot goede gezondheidszorg. Volgens gezondheidsadviseur Jerome Adams hebben zwarte Amerikanen drie keer zoveel kans op een besmetting met het coronavirus als witte Amerikanen. De kans dat Afro-Amerikanen aan COVID-19 overlijden is zelfs zes keer groter dan onder witte Amerikanen. Zelfs viroloog Anthony Fauci, het belangrijkste lid van de coronataskforce van president Donald Trump, erkende dinsdag tijdens een persconferentie dat er sprake is van een “onacceptabele ongelijkheid” in de manier waarop zwarte en witte Amerikanen worden getroffen in deze coronacrisis. “Na deze crisis moet er alles aan gedaan worden om deze kloof te dichten.” Met ruim 400.000 bevestigde besmettingen en inmiddels meer dan 15.000 doden is de VS een van de hardst getroffen landen ter wereld.

Wereldwijd ligt het aantal besmettingen op ruim 1,5 miljoen volgens cijfers van de Johns Hopkins University in de Verenigde Staten. Het dodental gaat richting de 90.000. Positief is dat ruim een vijfde deel (bijna 340.000) van de besmette personen weer genezen is verklaard.

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie, die vecht tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen, heeft in de nacht van woensdag op donderdag de wapens voor twee weken neergelegd. Eén van de redenen om dat te doen, is het coronavirus. Het staakt-het-vuren, geïnitieerd door de Verenigde Naties, zou de Houthi-beweging de kans geven om deel te nemen aan door de VN georganiseerde gesprekken met de Jemenitische regering. Het doel van dat overleg is om tot een oplossing te komen voor het al vijf jaar durende conflict in het land én om een uitbraak van het coronavirus in Jemen te voorkomen. Jemen is sinds 2015 verwikkeld in een oorlog tussen de overheid en Houthi-rebellen. Saoedi-Arabië leidt samen met de Jemenitische regering een internationale coalitie tegen de Houthi’s. Het is nog niet duidelijk of de Houthi’s zich ook aan de wapenstilstand zullen houden.

De coronacrisis kan ervoor zorgen dat er wereldwijd nog eens 500 miljoen mensen in armoede terechtkomen, stelt Oxfam Novib in een nieuw rapport. Zo zou de strijd tegen armoede meer dan tien jaar teruggedraaid worden door de economische schade. Vooral mensen in armere landen worden hard geraakt, aldus algemeen directeur Michiel Servaes. Zij werken vaak in de informele economie en kunnen niet terugvallen op uitkeringen of betaald ziekteverlof. “Zelfs als het virus hen niet treft, zal de ellende enorm zijn.” De hulporganisatie roept ministers van Financiën van rijke landen, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank op om een economisch reddingspakket samen te stellen voor armere landen. Er zou volgens Oxfam 2,5 biljoen dollar nodig zijn om de economische effecten tegen te gaan. De hulporganisatie oppert hiervoor onder meer de annulering of uitstel van 1 biljoen dollar aan schuldaflossingen die voor arme landen op de planning staan in 2020.

Comments are closed.