DOE hint op uitstel verkiezingen
april 7, 2020
10 Mobiel – Henriette Blokland – 7 april 2020
april 7, 2020
Show all

Coronavirus (Covid-19):

-Wereldwijd 1.361.674 personen besmet, 76.323 overleden en 293.654 genezen
-Repatriëringsvluchten opgeschort
-Politie gaat overtreders lock-down langer vasthouden
-Tot nader order geen thuisquarantaine; iedereen in overheidsquarantaine
-Britse premier Boris Johnson overgebracht naar intensive care
-Parijzenaren mogen tussen 10.00 en 19.00 uur niet meer op straat sporten
-Codewoord ’Masker 19’ is Vlaamse oplossing tegen geweld

Er worden tot nader order geen ingezetenen teruggehaald naar Suriname die in het buitenland zitten. Dit heeft Luitenant-Kolonel Danielle Veira, lid van het Covid-19 Managementteam maandag gezegd op de persconferentie. Veira liet doorschemeren dat Suriname op dit moment niet in staat het grote aantal ingezetenen, vooral uit Nederland, veilig op te vangen.

Ook is bepaald dat niemand voorlopig meer van overheidsquarantaine naar thuisquarantaine gaat. Het afgelopen weekeinde zijn weer personen die in quarantaine zitten, op straat gesignaleerd. Mensen die al in thuisquarantaine zitten, mogen dat traject wel afmaken. Echter, indien men tegen de regels in probeert de woning te verlaten, zal de beveiliging hardhandig optreden.

Er zitten op dit moment 127 personen in overheidsquarantaine en 179 mensen in thuis quarantaine. Het aantal bevestigde besmettingen staat nog altijd op 10. Een persoon is overleden.

Korpschef Roberto Prade zei dat de politie strenger zal toezien op de naleving van de partiele lock-down van acht uur ’s avonds tot zes uur ’s morgens. Zo zullen personen die zonder toestemming op straat zijn, langer worden vastgehouden op het politiebureau. Tot nog toe werden personen na zes uur ’s morgens naar huis gestuurd.

De Britse premier Boris Johnson is maandag opgenomen op de intensive care. De 55-jarige Johnson kwam zondag vanwege het coronavirus in het ziekenhuis terecht. Zijn toestand verslechterde in de loop van maandag dusdanig dat hij overgebracht is naar de intensive care. Eerder gaf de Britse politicus aan nog door te zullen werken vanuit het ziekenhuis. De taken van Johnson worden overgenomen door minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. Johnson is volgens Britse media bij bewustzijn en heeft geen extra beademing nodig.

Parijzenaren die tijdens de coronacrisis buiten willen sporten, krijgen te maken met strengere regels. Joggen en andere sportactiviteiten worden in de ban gedaan tussen 10.00 uur en 19.00 uur, melden de autoriteiten in de Franse hoofdstad. De lokale autoriteiten hebben nu besloten dat sportactiviteiten vanaf woensdag alleen zijn toegestaan aan het begin van de ochtend en in de loop van de avond. Dat betekent dat overdag minder mensen op straat zijn. In Frankrijk zijn tot dusver zeker 8911 mensen overleden aan het coronavirus. Twee Belgische parlementariërs hebben voorgesteld een landelijk codewoord voor huiselijk geweld in te stellen, in navolging van onder meer Frankrijk. In Parijs zou huiselijk geweld binnen een week namelijk met 36% zijn gestegen sinds de coronamaatregelen. Het idee: iemand die thuis, hulp nodig heeft, kan bij de apotheker een ’masker 19’ bestellen, het signaal voor de apotheker om de politie naar het thuisadres van de betrokkene te sturen.

Comments are closed.