-Avondklok geldt ook voor niet-dienstdoende politieagenten en militairen
-Ministerie van Volksgezondheid; Coronavirus is niet airborne
-Ingezetenen uit Belém dinsdag teruggehaald
-Maatregelen voor naleving ‘social distancing’ bij winkel B.Chotelal
-Franse ambassadeur onder strenge voorwaarden naar Frans-Guyana vervoerd
-Nog eens 175 coronapatiënten overleden in Nederland, sterftecijfer passeert de 1.000
-Florida wil Corona-besmet cruiseschip uit Zaandam niet in haven hebben
-Lockdown in zwaar getroffen Italië loopt door tot 12 april
-Trump: Meer dan 1 miljoen Amerikanen getest
-President Bolsonaro van Brazilië: ‘Geen verdere maatregelen mogelijk’
Suriname telt nog altijd acht besmettingsgevallen met Covid-19. Inmiddels zitten er 565 personen in thuis-quarantaine, terwijl vier personen in verplichte overheidsquarantaine zitten. Twee van hen zaten in thuis-quarantaine, maar hielden zich niet aan de regels, waarna ze onder toezicht van de overheid zijn geplaatst. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan is sinds zondag de avondklok ingesteld.
Politieagenten en militairen dienen zich ook te houden aan de ingestelde avondklok. Alleen leden van de gewapende machten, die de nachtdienst hebben, zijn bevoegd om zich in het openbaar te begeven om controlewerkzaamheden uit te voeren. De rest van het politiekorps en het leger dient zich, net als de burgerij, binnenshuis op te houden van acht uur ’s avonds tot zes uur in de ochtend. Indien zij staande worden gehouden in het openbaar zullen ook zij onderworpen worden aan de geldende sancties. Dit zegt Jerry Slijngaard, manager van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR).
Er is wereldwijd opschudding ontstaan nadat uit onderzoek is gebleken dat het Coronavirus COVID-19 via de luchtstroom verspreid zou kunnen worden. Het gaat om een onderzoek van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO. Het gaat echter om een zeer extreme uitzondering, waarbij de juiste condities aanwezig moeten zijn; in dit specifiek geval door menselijk handelen. Volgens Cleopatra Jessurun, directeur van het Ministerie van Volksgezondheid zou er, voor nu, geen vrees hoeven te zijn over verspreiding van COVID-19 via de luchtstroom. Het virus is niet airborne.
Surinaamse ingezetenen in Belém, worden dinsdag teruggevlogen naar Suriname. Dat is maandagmiddag bekendgemaakt door het Covid-19 managementteam. In de Braziliaanse stad zitten ruim 60 personen die terug moeten naar Suriname.
Er komt een verandering in de manier waarop de verkoop van goederen plaatsvindt bij winkel B.Chotelal. Dagelijks stromen er honderden mensen naar de handelszaak om goedkope basisgoederen te kopen. Daar staan zij in lange rijen van honderden mensen dicht op elkaar. Dit is in strijd met de aanbevolen social distancing van minimaal 2 meter om een eventuele besmetting met het coronavirus te voorkomen. Districtscommissaris Mike Nerkust zegt met de handelaar te hebben gesproken om de nodige maatregelen te treffen.
De Franse ambassadeur Antoine Joly, de achtste persoon in Suriname die besmet raakte met het coronavirus, is conform strenge richtlijnen overgebracht naar Frans-Guyana. De ambassade meldde zondag in een persbericht dat Joly Suriname heeft verlaten. Dit riep vraagtekens op, aangezien er een lockdown is van de ’s landsgrenzen. Volgens de autoriteiten is het verzoek de ambassadeur op Frans grondgebied te krijgen via de diplomatieke weg binnengekomen en is dit gehonoreerd onder strenge veiligheidsvoorschriften. Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en Cleopatra Jessurun, directeur van het ministerie van Volksgezondheid vertellen het volgende over het vertrek van Franse ambassadeur Antoine.
Het aantal mensen in Nederland dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is met 175 gestegen naar 1.039. Daarnaast zijn 722 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag in de dagelijkse update. Het totale aantal gemelde besmettingen in Nederland is nu 12.595. Het aantal patiënten op de Nederlandse intensive cares (ic’s) kwam dinsdagmiddag uit op 1.123.
Gouverneur Ron DeSantis van Florida wil niet dat de met het coronavirus besmette passagiers van het Nederlandse cruiseschip Zaandam aan land gaan in de Amerikaanse staat. Aan boord zijn vier personen overleden aan het virus en zijn meerdere andere passagiers besmet geraakt. Florida kampt momenteel met een groot aantal coronabesmettingen en heeft niet de capaciteit om buitenlanders op te vangen. De staat is wel bereid is medisch personeel te sturen naar de cruisemaatschappij. Dinsdag besluiten de lokale autoriteiten of zij het schip toelaten tot de haven van Fort Lauderdale.
Italië blijft nog minstens tot en met 12 april, Paaszondag, in lock-down. Dat maakte de Italiaanse minister van Volksgezondheid maandagavond bekend na een bijeenkomst van het crisisteam. Italië zit al drie weken ‘op slot’ en de maatregelen die tot nu toe zijn genomen zouden komende vrijdag aflopen. Het dodental in Italië als gevolg van het coronavirus is maandag met 812 toegenomen tot 11.591 personen. In de afgelopen 24 uur zijn iets meer dan vierduizend nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat zijn er een stuk minder dan in de afgelopen dagen.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een toespraak gezegd dat meer dan een miljoen Amerikanen inmiddels getest zijn op het coronavirus. Volgens Trump kan het land per dag ongeveer 100.000 testen doen. Ook drong de president er nogmaals op aan bij Amerikanen om sociale onthouding uit te oefenen. Volgens Trump heeft hij gesproken met de Italiaanse premier Giuseppe Conte en gaat de VS medische beschermmiddelen ter waarde van 100 miljoen dollar die in de VS niet nodig zijn naar Italië sturen. De VS krijgt op zijn beurt weer beschermmiddelen vanuit andere landen aangeleverd. Volgens de Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft het land alle mogelijke maatregelen genomen en zijn er geen verdere maatregelen mogelijk om het coronavirus te bestrijden. Bolsonaro vindt dat banen worden verwoest en dat de armen lijden onder de maatregelen. Ook herhaalde de president nogmaals dat hij vindt dat er een grote hysterie rond het coronavirus hangt.