Coronavirus (Covid-19):

Nog veel hiaten in aanpak COVID-19 in Suriname
maart 23, 2020
Sportverslagen – 23 maart 2020
maart 23, 2020
Show all

Coronavirus (Covid-19):

  • Overal lockdowns en uitgaansverboden terwijl het leven in China weer herstelt
  • China heropent 500 bioscopen nu aantal nieuwe besmettingen afneemt
  • Hoopgevend nieuws: Italiaanse grootmoeder (95) herstelt volledig van coronavirus
  • Spanje treurt om 462 doden in één dag, piek in aantal doden verwacht
  • Duitsland verbiedt samenscholing van meer dan twee personen
  • Een derde van Amerikanen moet thuisblijven om coronavirus
  • Zeker 23 doden bij onlusten in gevangenis Bogota, ‘vrees voor corona’
  • Philips gaat extra apparatuur produceren in strijd tegen coronavirus
  • Supermarktketen Walmart verhoogt salaris tijdens coronacrisis

Het leven in China herstelt zich. In Wuhan verkopen winkels weer fruit en groenten. In Peking gaat de dierentuin open. Die herwonnen vrijheid staat in schril contrast met reisbeperkingen, lockdowns en uitgaansverboden in de rest van de wereld. In China zelf krabbelt het openbare leven weer op maar in de strijd tegen nieuwe besmettingen uit het buitenland, neemt Peking drastische maatregelen. Alle vluchten uit het buitenland worden naar drie luchthavens in noord-China geleid voor controle en eventuele opvang van besmette passagiers. Pas na de controle mogen gezonde passagiers doorreizen naar Peking. De afgelopen weken heeft China meer dan 80 besmettingen uit het buitenland ‘geïmporteerd’. De grenzen rond Wuhan, de brandhaard van het coronavirus, blijven op slot maar het openbare leven in de provincie bloeit weer op. Voor de derde dag op een rij zijn er geen nieuwe besmettingen in Wuhan geconstateerd.

Ongeveer vijfhonderd bioscopen in China zijn afgelopen weekend weer opengegaan. Aangezien in het land het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus afneemt, is in een handvol provincies besloten de bioscopen weer open te stellen voor publiek, meldt Deadline maandag. De coronacrisis heeft ook de filmwereld hard getroffen. Overal ter wereld zijn bioscopen gesloten. In China lijkt het virus op dit moment enigszins onder controle, waardoor een geselecteerd aantal bioscopen zijn deuren weer kon openen. In de Chinese bioscopen worden alleen nog lokale films vertoond.

Een hoogbejaarde Italiaanse vrouw die begin maart besmet raakte met het coronavirus, is afgelopen weekend genezen verklaard. Dat bevestigen artsen aan Italiaanse media. De 95-jarige Alma Clara Corsini, is daarmee de op één na oudste persoon ter wereld die hersteld is van het virus. De kranige vrouw werd 5 maart opgenomen in het ziekenhuis met ernstige griepverschijnselen die duidden op het alsmaar oprukkende coronavirus. De vooruitzichten waren allesbehalve gunstig, maar naarmate de dagen vorderden begon de vrouw zich steeds beter te voelen. Volgens het medisch personeel zal de vrouw zelfs volledig herstellen van de ziekte. Dat gebeurde zonder antivirale behandeling. “Haar lichaam heeft geweldig gereageerd”, vertelden artsen tegen de lokale krant Gazzetta di Modena. Zij beschouwen de vrouw als de trots van het ziekenhuis, als een lichtpuntje in donkere tijden. “Ja, ik maak het goed”, bevestigde de patiënte eerder deze week. “Het waren professionele mensen die goed voor me gezorgd hebben.” Sinds vrijdag is Corsini weer thuis. Ze is de eerste persoon uit de provincie Modena die van het virus is hersteld. Het aantal doden door het coronavirus in Italië steeg gisteren met 651 tot 5476. De stijging is lager dan een dag eerder, toen 793 mensen overleden. Het totaal aantal bevestigde gevallen van het coronavirus in het land steeg zaterdag van 53.578 naar 59.138. Dat is de laagste procentuele stijging sinds de eerste coronabesmettingen op 21 februari aan het licht kwamen. De situatie in de zwaarst getroffen regio Lombardije, in het noorden van Italië, blijft kritiek, met 3456 doden en 27.206 besmettingsgevallen zondag, tegen 3095 en 25.515 een dag eerder.

Eerder deze week werd al bekend dat een 97-jarige man genezen is van het coronavirus. Na een verblijf van twee weken in het ziekenhuis mocht hij weer naar huis. Hij herstelde dankzij een experimenteel medicijn tegen ebola. Wereldwijd zijn bijna 100.000 patiënten genezen verklaard. In totaal zijn ruim 223.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat aantal loopt in hoog tempo op.

In Spanje is het dodental als gevolg van de coronacrisis fors opgelopen. Sinds zondag zijn in het land 462 mensen aan COVID-19 overleden. Dat brengt het totale aantal doden in Spanje op 2.182. De Spaanse overheid bereidt zich voor op een piek in het aantal doden. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid meldt maandagochtend dat het aantal bevestigde besmettingen is gestegen van 28.572 naar 33.089. Naar verwachting krijgt Spanje deze week te maken met veel meer sterfgevallen. Premier Pedro Sánchez zei dat de “schadelijke golf” er nog aan moet komen. De intensivecare-afdelingen in meerdere Spaanse plaatsen beginnen vol te raken. Zondag verscherpte het land de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo werd de noodtoestand met vijftien dagen verlengd en werden de vliegvelden en havens voor de meeste buitenlanders voor dertig dagen gesloten. Alleen Spanjaarden, buitenlanders die in Spanje wonen, luchtvaartpersoneel, gezondheidsmedewerkers, scheepspersoneel en diplomaten kunnen in Spanje nog normaal reizen.

Duitsland verbiedt mensen om op straat bij elkaar te komen in groepen van drie of meer mensen, meldt bondskanselier Angela Merkel zondag tijdens een ingelaste persconferentie. Op die manier wil het land de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Volgens Duitse media zijn zowel federale als lokale overheden het eens over de noodzaak van zo’n contactverbod. De nieuwe maatregel zal in ieder geval de komende twee weken gelden. Wel geldt er een uitzondering voor families en andere huishoudens. Ook mogen mensen in grotere groepen werken om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan, zegt Merkel. Wie zich niet aan het contactverbod houdt, riskeert een boete die kan oplopen tot 25.000 euro. De bondskanselier moet zelf overigens ook in isolatie, omdat ze in contact is geweest met iemand die is besmet met COVID-19. Ze wordt zo snel mogelijk getest en zet haar werkzaamheden ondertussen thuis door. In Duitsland zijn tot nu toe 93 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is een relatief laag aantal afgezet tegen de ongeveer 22.000 bevestigde besmettingen in het land.

Een op de drie inwoners van de Verenigde Staten moet thuisblijven om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Verschillende staten hebben hun inwoners opgedragen de straat niet op te gaan, waarmee inmiddels zo’n 101 miljoen Amerikanen te maken heeft gekregen met restricties. In heel de Verenigde Staten zijn inmiddels ruim 32.000 mensen geregistreerd die het coronavirus bij zich dragen. 414 mensen zijn overleden aan de gevolgen van COVID-19. De staat New York is het zwaarst getroffen met meer dan 15.000 bevestigde besmettingen, waaronder 9.600 in de stad New York zelf. In de staat zijn inmiddels 114 doden gevallen. De Amerikaanse president Donald Trump zet de nationale garde in om de zwaarst getroffen staten te helpen, zo maakte hij zondag bekend.

Bij onlusten in een gevangenis in de Colombiaanse hoofdstad Bogota zijn zeker 23 doden gevallen. Volgens de autoriteiten was er sprake van een massale uitbraakpoging, maar dat wordt tegengesproken door belangenorganisaties van gevangenen. De doden, naar verluidt allemaal gevangenen, vielen op de dag dat er in gevangenissen in het land werd geprotesteerd vanwege de slechte omstandigheden waaronder mensen vastzitten. Ook de slechte hygiënische omstandigheden speelden een rol. Gevangenenorganisaties zeggen dat sprake was van vreedzaam protest, vanwege de vrees besmet te raken met het coronavirus. Ook waren gevangenen boos dat ze geen bezoek meer kregen, vanwege quarantainemaatregelen. In Colombia zijn 231 besmettingen geregistreerd, en twee doden. In het land zitten volgens officiële cijfers 121.000 gevangenen vast in 132 gevangenissen; de capaciteit is eigenlijk 80.000. Eerder in de week ontsnapten honderden gevangenen in de Braziliaanse deelstaat São Paulo. Zij ontsnapten uit gevangenissen met een relatief soepel regime. Gedetineerden mogen er bijvoorbeeld op verlof. De gevangenen gingen ervandoor nadat ze te horen hadden gekregen dat ze met Pasen geen verlof zouden krijgen in verband met de verspreiding van het coronavirus. Philips gaat extra medische apparatuur produceren dat gebruikt kan worden in de strijd tegen het coronavirus, meldt het bedrijf zondag. Het gaat onder meer om beademingsapparatuur en röntgen- en CT-scanners. Philips richt zich met name op beademingsapparatuur. Het bedrijf hoopt de productie daarvan in de komende acht weken te verdubbelen. In het derde kwartaal moet de productie van beademingsapparatuur zelfs verviervoudigd zijn. Om dat voor elkaar te krijgen zal Philips de productie van andere apparatuur verminderen en werknemers daarvan gebruiken voor de productie van de medische apparatuur. Ook wil het bedrijf tijdelijk extra werknemers aannemen voor de opgevoerde productie.

Comments are closed.