-Voor het eerst sinds corona-uitbraak geen nieuwe besmettingen in Wuhan
-Wereldwijd ruim 222.000 besmettingen; dodental naar ruim 9.000
-Geen nieuwe besmettingen in Suriname
-Massaal gebruik mondkampjes nergens voor nodig
-Politie en brandweer niet met coronaverlof
-Positieve patiënt overgebracht naar RKZ met hogere koorts; toestand stabielAantal bevestigde Nederlandse coronabesmettingen nadert 2.500, nu 76 doden
-Ruim vierduizend Fransen krijgen boete voor niet thuisblijven
– Marokko arresteert YouTuber voor verspreiden nepnieuws over corona
-‘Rusland zaait volgens EU met nepnieuws paniek over coronavirus’
In de Chinese stad Wuhan zijn woensdag geen nieuwe besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Het is voor het eerst sinds de uitbraak in december dat in het epicentrum van de virusuitbraak niemand positief is getest. Op het hoogtepunt van de uitbraak, in de eerste twee weken van februari, waren dat er dagelijks nog meer dan vijftienhonderd. In Wuhan zijn woensdag nog wel zes mensen overleden aan de gevolgen van het COVID-19-virus. In heel China zijn geen nieuwe besmettingsgevallen geconstateerd die binnen het land van persoon op persoon zijn overgegaan.
Het aantal besmettingen met het coronavirus wereldwijd is de 222.000 gepasseerd. Volgens de laatste cijfers van de Johns Hopkins University zijn wereldwijd 222.642 mensen besmet met het virus. Inmiddels zijn 9115 personen overleden aan de gevolgen van het virus. Ruim 84.000 besmette personen zijn weer genezen.
Het aantal personen in Suriname dat besmet is met het coronavirus (covid-19) is niet gestegen en blijft op één. De positief geteste patiënt is intussen overgebracht van het Wanica Ziekenhuis, naar het RKZ in Paramaribo. De vrouw had hoge koorts waardoor artsen de overplaatsing raadzaam achtten. Dat zei Cleopatra Jessurun, directeur op het ministerie van Volksgezondheid, woensdag op de dagelijkse persconferentie. In totaal zijn 26 personen getest op covid-19. Vijf testen die dinsdag werden uitgevoerd, zijn allen negatief.
Suriname telt in totaal 53 personen in quarantaine. In alle gevallen gaat het om thuis-quarantaine, waaraan strikte voorwaarden zijn verbonden. Vrijwel alle diensten van de overheid zijn naar een lag pitje teruggebracht. Het Korps Politie Suriname blijft echter alert. Hetzelfde geldt voor de brandweer en andere strategische diensten, zegt Olton Heltone, directeur Operationele Zaken op het Ministerie van Justitie en Politie.
Jessurun zei verder dat het niet nodig is dat Suriname massaal grijpt naar N95 mondkapjes. ‘Social Distancing’, wegwerpdoekjes en zakdoeken zijn voor gezonde mensen al voldoende om zich te beschermen tegen het coronavirus. N95 mondkapjes zijn vooral noodzakelijk voor zieke mensen en gezondheidswerkers.
Nog eens achttien mensen in Nederland zijn sinds woensdag overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het totale aantal sterfgevallen komt hiermee op 76. Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen liep met 409 op tot 2.460, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.
De Franse politie heeft de afgelopen dagen bijna 4.100 boetes uitgedeeld aan mensen die geen gehoor hebben gegeven aan het bevel om thuis te blijven. Franse burgers mogen alleen de straat op voor werk, het bezoek aan een arts of het kopen van eten. Zij moeten daarvoor een ondertekend document kunnen tonen. De boete voor het overtreden van deze regels is 135 euro, aldus Franse media.
De politie in Marokko heeft zeker twaalf mensen aangehouden voor het verspreiden van nepnieuws over het coronavirus. Een van de verdachten is een vrouw die via haar YouTube-kanaal filmpjes verspreidde waarin zij met klem stelde dat het virus niet bestaat. Andere verdachten werden aangehouden omdat zij kritiek hadden geuit op de strenge maatregelen die de overheid heeft afgekondigd vanwege de crisis. Zij spoorden burgers online aan om de adviezen van de overheid niet op te volgen, of stelden dat het land in lockdown is. In Marokko zijn op dit moment 61 gevallen van besmetting met het coronavirus bekend. Twee mensen zijn tot nu toe overleden.
Rusland zaait volgens de Europese Unie met een “aanzienlijke desinformatiecampagne” tegen het Westen paniek over het coronavirus. Dat meldt Reuters woensdag op basis van een document van de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO). Het Kremlin ontkent de beschuldiging. Het doel van de campagne zou naast het zaaien van paniek zijn om de impact van het COVID-19-virus te vergroten en wantrouwen richting de autoriteiten te creëren. Met de inzet van Russische media zou het Kremlin nepnieuws verspreiden in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. Door tegenstrijdige, verwarrende en malafide berichtgeving zou het voor de EU moeilijker worden om de reactie van de EU op de Europese bevolking over te brengen.
Een woordvoerder van het Kremlin spreekt van “ongefundeerde beschuldigingen” die zijn gebaseerd op een “anti-Russische obsessie”. Hij wijst er verder op dat in het document geen concrete gevallen worden benoemd, hoewel het document volgens Reuters wel voorbeelden geeft. Zo zou de Europese Unie sinds 22 januari een lijst van tachtig gevallen van nepnieuws hebben gevonden. Het gaat volgens Reuters onder meer om het onjuiste bericht dat het coronavirus een Amerikaans biologisch wapen is. Daarnaast beschrijft het rapport dat de Spaanstalige versie van de Russische staatszender RT tussen januari en halverwege maart op sociale media een van de populairste bronnen voor nieuws over het coronavirus is.