Sportverslagen – 28 september 2020
september 28, 2020
Wereld Dierendag Suriname in kader van uitvoering en naleving Wet Dierenwelzijn
september 29, 2020
Show all

Coronavirus (Covid-19):

  • Apoera, Washabo en Section in ‘Total Lockdown’
  • Alles goed voorbereid voor opstart nieuw schooljaar in aangepaste vorm
  • Kliklijn Covid-19 ingesteld per begin oktober
  • Hard opgetreden tegen organisatoren en bezoekers van huisfeestjes
  • Klachten kunnen doorgegeven worden via 105

De dorpen Apoera, Washabo en Section zijn vanaf dinsdag tot en met 12 oktober in ‘Total Lockdown’. Dat heeft Amar Ramadhin, de minister van Volksgezondheid, maandag op een persconferentie bekendgemaakt. Het besluit volgt op het grote aantal besmettingen in het gebied vorige week. Een besmette persoon heeft veertien anderen besmet. Een groep artsen is in het gebied en de situatie is onder controle, zei de bewindsman.

U hoorde Amar Ramadhin, de minister van Volksgezondheid.

Ook de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar zijn in volle gang. Niets is aan het toeval overgelaten om op 1 oktober een vlotte, maar bovenal veilige start te maken met het nieuwe schooljaar. Deze garantie geeft Onderwijsminister Marie Levens. Ruim 100 miljoen SRD is door de regering gealloceerd om de veiligheidsprotocollen op scholen door te voeren en niet zonder reden; scholen kunnen namelijk een enorme besmettingsbron vormen voor het coronavirus. Er is volgens minister Levens genoegzaam gekeken naar ‘best practices’, maar ook fouten in andere landen.

Hoewel de veiligheidsprotocollen als standaard gelden op alle scholen, zijn ze onderhevig aan de omstandigheden. Van schoolleiders wordt verwacht dat zij een zekere dynamiek betrachten in de uitvoering. Hetzelfde geldt voor andere uitdagingen, zoals de thuisscholing.

Alle aandienende problemen op de scholen worden per geval bekeken en opgelost.

Andermaal minister Marie levens van Onderwijs Wetenschap en Cultuur over de inspanningen om het komend schooljaar, ondanks het besmettingsgevaar van Covid-19, op te starten. Zij verwacht niet dat de komende periode vlekkeloos zal verlopen, maar zegt wel daarop voorbereid te zijn.

De veiligheidsprotocollen horende bij de Burgerlijke Uitzonderingstoestand voor Covid-19 zijn enigszins versoepeld, maar de controle wordt verscherpt. Zo zal heel hard opgetreden worden tegen organisatoren en bezoekers van huisfeestjes en andere sociale bijeenkomsten. Begin komende maand zal er een speciale kliklijn worden ingesteld. Het nummer is 105. Via dit nummer wordt sociale controle verwacht vanuit de samenleving.

Feestjes, maar ook andere activiteiten die een besmettingsgevaar op het coronavirus vormen, mogen via dit nummer doorgegeven worden.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie over de kliklijn 105. Via dit nummer kan de samenleving alle praktijken doorgeven die het besmettingsgevaar van Covid-19 in de hand werken. Het nummer zal per begin oktober geactiveerd worden.

Comments are closed.