Vliegmaatschappijen halen tussen 15 en 22 maart buitenlanders in Suriname op
maart 16, 2020
Sportverslagen – 16 maart 2020
maart 16, 2020
Show all

Coronavirus (Covid-19):

-Oproep aan bedrijven en andere organisaties om veiligheid te verhogen
– SLM drukdoende vertrekkende passagiers te accommoderen
-Strenge voorwaarden voor repatriatievluchten naar Suriname 
-SZF verlengt verzekeringen automatisch
-Dienstverlening verschillende bedrijven aangepast
-Hof van Justitie stelt rolzittingen uit;-Baliediensten OM aangepast
-Geen bezoek voor gedetineerden

Verdere verspreiding van het coronavirus is niet alleen de taak van de regering, maar meer nog de eigen verantwoordelijkheid van de samenleving. Dit benadrukte minister Stephan Tsang op een zondag belegde persconferentie. Scholen, crèches en andere instituten zijn tijdelijk gesloten, maar er zijn nog diensten en organisaties die in operatie moeten blijven.

Op het personeel van deze organisaties wordt een beroep gedaan om hun eigen veiligheid te garanderen. Bedrijfsleiders hebben ook de taak om aangepaste veiligheidsvoorschriften te doen gelden voor hun personeel:

Minister stephen Tsang van Handel Industrie en Toerisme. Hij gaf enkele handige tips mee om te voorkomen dat covid-19 ingang vindt op de werkplek.

—————————————————–

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij is drukdoende passagiers te registeren om terug naar huis te gaan. Vanavond vertrekt alvast het eerste vliegtuig naar Amsterdam met gestrande passagiers van zaterdag 14 en zondag 15 maart.

Het betreft een vliegtuig dat zonder passagiers aankomt in Suriname. De SLM benadrukt dat de toestellen alleen met gestrande passagiers terug naar huis vliegen. Ook reizigers uit de regio en miami worden geaccomeerd.

Achtereenvolgens SLM PR Officer Andy Vliese en Merryl Pocorni, Onderdirecteur Commerciële Zaken, ondersteund door Claudia Caster, chef passage verkoop.

Ook de SLM wordt in de kosten gejaagd door deze noodsituatie. Maar er zal alles aan gedaan worden om alle de passagiers terug naar huis te brengen. In het weekend werd al bekend dat TUI en KLM ook met lege toestellen naar Suriname vliegen om hun passagiers op te halen.

—————————————

De voorbereidingen om Surinamers in het buitenland terug te halen, zijn in vergevorderd stadium. Het is nog niet bepaald wanneer de repatriëringsvluchten zullen worden uitgevoerd, maar volgens het Directoraat Nationale Veiligheid zullen die zeer spoedig beginnen. De in het buitenland vertoevende Surinamers worden aangeraden om contact op te nemen met de diplomatieke posten, hun reisagenten of luchtvaartmaatschappij voor instructies. Er worden wél enkele strenge voorwaarden gesteld, zoals: bereid zijn om na aankomst in Suriname voor 2 weken in quarantaine te gaan.

Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid over de voorwaarden waaraan passagiers in het buitenland moeten voldoen indien zij terug naar Suriname gehaald willen worden.

——————————————-

Diverse bedrijven hebben hun dienstverlening aangepast. Telesur en doen een dringend beroep op het publiek om de klantenservice alleen in uiterst dringende gevallen te bezoeken. Ook zullen de voorzorgsmaatregelen van de bedrijven in acht moeten worden genomen, n.l. handen desinfecteren alvorens naar het loket te komen. Gevraagd wordt om zoveel mogelijk per email of telefonisch te communiceren en giraal te betalen.

De Surinaamsche Bank, Finabank en Hakrinbank vragen dat cliënten zoveel als mogelijk gebruik maken van online banking, mobile banking, ATM’s en POS-betalingen. De Finabank geeft ook uitstel van betaling aan klanten, als ze kunnen aantonen dat hun reguliere kasstroom door de gevolgen van het Covid-19 virus in gedrang is gekomen. Daarnaast wordt het aantal aanwezige werknemers verminderd per dag en kan er ook een beperkt aantal bezoekers, de gebouwen betreden.

Het Staatsziekenfonds, SZF maakt bekend dat de verzekering van SZF verplicht verzekerden, Bazo en BZV, automatisch wordt verlengd. Dit geldt alleen voor personen met een kaart geldig tot maart en april 2020.

Ook in de ziekeninrichtingen, bij de huisartsen en de tandartsen geldt er een aangepaste dienstverlening. De algemene boodschap is dat patiënten zich alleen in spoedgevallen begeven naar de poli’s en/of ziekenhuizen en zoveel als mogelijk telefonisch contact opnemen.

Het Openbaar Ministerie treft vanaf vandaag ook preventieve maatregelen toe. De baliediensten beperken zich alleen tot testament- en crematie-aanvragen. Bezoekers mogen het terrein niet betreden en zullen buiten het gebouw te woord gestaan worden, schrijft Starnieuws. De procureur-generaal doet een beroep op het personeel om de mededelingen van het BOG stipt op te volgen.

Voor wat betreft het Hof van Justitie zijn alle rolzittingen van vandaag uitgesteld. Ook de zittingen van morgen, 17 maart in Nickerie gaan niet door. Voor het legaliseren van documenten zullen speciale voorzorgsmaatregelen gelden bij het indienen en afhalen. Starnieuws meldt dat er over de voortgang van rolzittingen de komende periode, nog een besluit volgt. Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft intussen ook besloten dat gedetineerden in politiecellen en huizen van bewaring voorlopig geen bezoek mogen krijgen. Voeding en benodigdheden voor de gevangenen worden wel in ontvangst genomen en overhandigd aan de gevangenen.

Comments are closed.