Hoofdpunten

Coronavirus (Covid-19):

todayJuly 9, 2020 2

Background
share close

-Bijna tweederdedeel positief geteste personen weer genezen
-Zeventiende persoon overleden; -Tien positief geteste personen onvindbaar
-Su4Su goed onderweg; ruim miljoen euro opgehaald bij benefietshow Nederland
-Aangekondigde lockdown in Servië gaat toch niet door na protesten
-Braziliaanse vereniging van journalisten klaagt president Bolsonaro aan
-Brazilië bereikt de 1,7 miljoen besmettingen
Goudprijs stijgt naar recordhoogte door coronacrisis

De benefietshow woensdagavond op de Nederlandse televisie heeft ruim 1,2 miljoen Euro opgeleverd voor de strijd tegen het coronavirus in Suriname. De avond was een initiatief van Jörgen Raymann en Mildred Roethof van productiehuis Human Nature Films, in samenwerking met de NTR. De initiatiefnemers hopen dat ze kunnen bijdragen aan het voorkomen van een humanitaire ramp. Het Su4Su fonds is enorm tevreden met wat er tot nog toe in Suriname en in het buitenland is ingezameld. Afgezien van de ruim 1,2 miljoen van de benefietshow, staat de teller op meer dan twee miljoen SRD, ongeveer negenhonderdduizend Euro en achthonderdduizend US-dollar.

U hoorde Enid Bergval van het Su4Su fonds. Tijdens de uitzending hebben onder anderen Gerda Havertong, Trijntje Oosterhuis, Jeangu Macrooy en Tommie Christiaan opgetreden. Het eindbedrag werd bekendgemaakt door Tante Es, het typetje van Jörgen Raymann. Ondertussen is een groep artsen uit Nederland vorige week gearriveerd en actief in de diverse ziekenhuizen waar Covid-patienten worden behandeld. Deze missie, waarbij specialistenteams steeds drie weken in Suriname zijn, is uitgezet voor drie maanden.

Suriname telt 671 bevestigde besmettingen met Covid-19, waarvan op dit moment 219 actieve gevallen. Van deze groep patiënten worden vijf verpleegd op de Intensive Care, terwijl tien personen uit beeld zijn geraakt. Bijna tweederdedeel, 435, van alle positief geteste personen, is inmiddels weer genezen verklaard. Zeventien mensen hebben het longvirus niet overleefd. Er zitten 221 personen in overheidsquarantaine.

De Servische president Aleksandar Vucic heeft besloten om de aangekondigde lockdown in zijn land vanaf dit weekend niet door te laten gaan. Het leek al zeer waarschijnlijk dat Vucic tot dit besluit zou komen. De laatste nachten was het onrustig in Servië, met name in Belgrado. Demonstranten gingen de straat op om hun onvrede te laten blijken over de Servische regering én de aangekondigde lockdown. Ook werd het parlementsgebouw bestormd en raakten tientallen politieagenten gewond.

De Braziliaanse vereniging van journalisten (ABI) wil president Jair Bolsonaro voor de rechter slepen. De vakbond stelt in een verklaring dat hij journalisten tijdens een persconferentie moedwillig heeft blootgesteld aan het coronavirus. Bolsonaro kondigde afgelopen dinsdag in het bijzijn van verschillende verslaggevers aan dat hij positief getest was op het coronavirus. Hij hield hierbij geen rekening met de afstandsregels. Later in het interview nam de president wel afstand, maar nam hij zijn mondkapje af, om te laten zien dat het “goed met hem ging”. “Dit land kan niet langer blijven doorgaan met het negeren van het onverantwoordelijke gedrag van de president, die overduidelijk de gezondheidsregels schendt”, aldus de ABI in de verklaring. De vereniging spant daarom een zaak aan bij het Braziliaanse hooggerechtshof. De journalisten die aanwezig waren bij de persconferentie zijn in quarantaine geplaatst. Enkelen van hen hielden voordat de president zijn mondkapje afdeed zelf ook niet voldoende afstand. De vakbond heeft de media opgeroepen om interviews met Bolsonaro op te schorten. Bolsonaro heeft de ernst van het coronavirus altijd genegeerd. Zo zei hij eind maart nog dat het virus voor hem als een “griepje” zou voelen door zijn atletische conditie. Ook bleef hij zich de afgelopen maanden in menigtes mengen en schudde hij vaak de handen van aanhangers. Bovendien heeft hij meerdere keren gezegd dat hij mondkapjes en afstandsregels niet nodig vindt. Brazilië is met meer dan 65.000 coronadoden het op een na zwaarst getroffen land ter wereld. Ruim 1,6 miljoen van de 210 miljoen inwoners zijn besmet geraakt.

In Brazilië is het aantal besmettingen woensdag toegenomen met 44.571. Het aantal sterfgevallen nam toe met 1.223. In totaal zijn er in het Zuid-Amerikaanse land nu meer dan 1,7 miljoen besmettingen en 67.964 doden. Na de Verenigde Staten is Brazilië hiermee wereldwijd het zwaarst getroffen land.

De Verenigde Staten hebben inmiddels meer dan 3 miljoen coronabesmettingen geregistreerd, meldt Johns Hopkins University. Een miljoen van deze besmettingen zijn in de afgelopen maand vastgesteld.

De goudprijs staat op het hoogste niveau in negen jaar tijd. Voor het eerst sinds 2011 betaal je meer dan 1.800 dollar per troy ounce. De opmars van de goudprijs is een direct gevolg van de coronacrisis. De goudprijzen stijgen al ruim een jaar, onder meer door de handelsspanningen op mondiaal niveau. Sinds een paar maanden is er nog meer economische onzekerheid door de coronacrisis. Goud is voor beleggers een veilige haven in tijden van onrust. Ook tijdens de financiële crisis was er veel vraag naar goud. Daarnaast zijn beleggers bang voor inflatie omdat centrale banken de rente verlagen. Daardoor worden andere goederen minder waard en is het rendement op staatsobligaties lager, waardoor goud aantrekkelijker wordt om te kopen. Het is niet ondenkbaar dat de goudprijs in de komende maanden door de recordprijs van 1.920,30 dollar per troy ounce gaat. Dat record werd in 2011 behaald. “We tikken eind dit jaar misschien zelfs de 2.000 dollar aan”, zegt onafhankelijk deskundige Ross Norman tegen persbureau Reuters.

Written by: Jardell Rose

Rate it

get in touch

Studio

410881

SMS

1088

Adres

Stadionlaan 3
Paramaribo

ADMINISTRATIE

410887