Coronavirus (Covid-19):

Politie krijgt motorfietsen en containers voor hulpposten
maart 13, 2020
Vandaag In Het Verleden – 13 maart 2020
maart 13, 2020
Show all

Coronavirus (Covid-19):

– Eerste geval in Curaçao, luchtruim dicht; Trinidad en Tobago & Venezuela melden Corona

‘Trump roept noodtoestand uit vanwege coronavirus’

Europa nieuwe epicentrum coronavirus

-Olympische fakkeltocht voor derde keer in geschiedenis afgebroken

-Ruim 125.000 besmettingen; bijna 5000 doden

-Geen voetbal in Duitsland; Premier League schrapt alle wedstrijden, CL en EL on ‘hold’

-Start Giro uitgesteld; Formule 1 schrapt eerste drie Grands Prix

Eugene Rhuggenaath, de premier van Curaçao, heeft een eerste besmetting met het coronavirus bevestigd tijdens een persconferentie. Het betreft een 68-jarige Nederlandse toerist. Om meer besmettingen te voorkomen, sluit het luchtruim van Curaçao voor alle Europese vluchten. In Venezuela zijn vrijdag de eerste twee besmettingen met het coronavirus gemeld door de vicepresident van het land. Vanaf maandag worden de scholen in het land gesloten. Op Trinidad en Tobago is het eerste geval van het coronavirus (covid-19) gemeld. De minister van Volksgezondheid deed die mededeling donderdag, meldt Starnieuws. Eerder werden ook corona-besmettingen gemeld in Frans-Guyana, Jamaica, Guyana en Brazilië.

De Amerikaanse staat Louisiana stelt de democratische voorverkiezingen uit vanwege het coronavirus. Het is de eerste staat die deze beslissing maakt. Later vandaag geeft de Amerikaanse president Donald Trump een persconferentie rondom het coronavirus. Hij gaat dan de nationale noodtoestand uitroepen, zeggen twee ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Trump staat onder toenemende druk van gouverneurs en burgemeesters in het hele land. Zij pleiten voor de sluiting van scholen en het schrappen van evenementen.

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie is Europa vanaf nu het epicentrum van het coronavirus. Voorheen was dat de Chinese provincie Hubei waar het virus in december uitbrak. In Europa worden nu meer besmettingen en sterfgevallen gemeld dan in de rest van de wereld.

De olympische fakkeltocht door Griekenland is afgebroken vanwege het coronavirus. Het besluit werd vrijdag door het Grieks olympisch comité genomen vanwege de enorme publieke belangstelling langs de route. Het is de derde keer in de geschiedenis van de Zomerspelen dat de olympische fakkeltocht is onderbroken. Eerder gebeurde dat voorafgaand aan de Spelen van 1948 in Londen en de Spelen van 1984 in Los Angeles. Door het coronavirus is het nog allerminst zeker of de Spelen in Tokio doorgaan.

Nederland heeft vrijdag extra maatregelen genomen in verband met het coronavirus. Nederland weert twee weken lang vluchten uit China, Iran, Italië, Zuid-Korea en Hong-Kong. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) bekendgemaakt. De regeling geldt in ieder geval voor twee weken en gaat vanavond om 18.00 uur Nederlandse tijd (14.00u Surinaamse tijd) in. Ook Slowakije, Oekraïne en Pakistan sluiten hun grenzen. Oekraïne sluit zijn grenzen vanaf zondag twee weken lang. 

Tsjechië deed al eerder de aankondiging op slot te gaan.  

Steeds meer sportevenementen wordt afgelast. De Bundesliga wordt toch met onmiddellijke ingang stopgezet. Dat zou aanvankelijk pas dinsdag gebeuren. De start van de Giro d’Italia is ook uitgesteld. De ronde zou op 9 mei starten in Boedapest met een tijdrit. Een nieuwe datum zal nog niet bekend.

De Premier League heeft besloten alle competities, bij de mannen en vrouwen, voor de komende drie weken af te gelasten. De UEFA heeft vrijdag besloten om alle duels in de achtste finale van de Champions League en de Europa League van volgende week uit te stellen. De Formule 1 heeft vrijdag een streep gezet door de openingsrace dit weekeinde in het Australische Melbourne. Ook de races van Bahrein en Vietnam zijn uitgesteld.

Wereldwijd zijn er tot en met vrijdagochtend in totaal ruim 125.000 besmettingen met het Coronavirus geconstateerd. Er zijn bijna 5.000 mensen bezweken aan de gevolgen van COVID-19.

Comments are closed.