Coronavirus (Covid-19):

Landelijke controle leger en politie opgevoerd
mei 2, 2020
Samenscholing kan 6 maanden straf of boete van 25 duizend SRD opleveren
mei 2, 2020
Show all

Coronavirus (Covid-19):

-Maleisië versoepelt maatregelen, terwijl aantal infecties weer stijgt
-Totaal aantal doden in Spanje boven de 25.000
-Amerikanen voeren protest tegen coronamaatregelen
– WHO-baas: we hebben geen tijd verspild
– Aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen Nederland blijft dalen
– Kappers in Singapore 12 mei weer open

Hoewel het aantal coronabesmettingen weer toeneemt in Maleisië, blijft de regering bij haar standpunt dat de lockdownmaatregelen komende week versoepeld kunnen worden, meldt Reuters vandaag. De meeste bedrijven gaan maandag weer open. Scholen, bioscopen, discotheken en de landsgrenzen blijven nog wel dicht. Massabijeenkomsten blijven verboden. De autoriteiten meldden vandaag 105 nieuwe besmettingen: het hoogste aantal sinds 16 april. Al een kwart miljoen mensen hebben een petitie ondertekend om de versoepeling uit te stellen. In totaal staat de teller in Maleisië inmiddels op 6.176 bevestigde besmettingen en zeker 103 doden.

Het totale aantal doden in Spanje is de grens van de 25.000 gepasseerd. De afgelopen 24 uur liep het dodental op met 276 en dat brengt het totaal op 25.100. Positief is dat het dodental voor de derde dag op rij onder de 300 ligt. Begin april overleden gemiddeld ongeveer 900 coronapatiënten per dag in Spanje. Het is een bijzondere dag in Spanje, want sinds 06.00 uur mogen volwassenen weer buiten sporten. Volgens de eerste berichten wordt daar gretig gebruik van gemaakt. Uiteraard zijn er wel restricties, want je mag alleen individueel sporten en om 10.00 uur is het weer voorbij. Dan mogen de ouderen de straat op en van 12.00 tot 19.00 zijn de kinderen aan de beurt.

Enkele duizenden Amerikanen zijn in de staat Californië de straat opgegaan om te demonstreren tegen de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Ze vinden dat de economie weer volop moet draaien.

In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 218 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, waardoor het dodental nu op 24.594 staat. In het land liggen op het moment liggen nog 3878 mensen op de intensive care. De Franse lockdown, die sinds 17 maart geldt in Frankrijk, wordt vanaf 11 mei langzaam afgebouwd. Frankrijk ziet al een langere tijd het aantal besmettingen en doden afnemen.

Het totale aantal sterfgevallen in Nederland als gevolg van het coronavirus is zaterdag opgelopen met 94, zo blijkt uit de dagelijkse COVID-19-update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 97 mensen moesten vanwege het virus worden opgenomen in het ziekenhuis. Beide aantallen zijn kleiner dan een week geleden.

In Singapore wordt de komende weken het openbare leven stapje voor stapje opgestart, zo kondigt de regering aan. Kappers mogen op 12 mei weer open en een week later kunnen scholieren in kleine groepen weer naar school. Ook wordt het werk op kantoren opgestart, al mogen er nog altijd minder mensen aanwezig zijn.

Door het hervatten van het openbare leven hoopt Singapore dat de economie opkrabbelt, want het Aziatische land zit in de diepste recessie sinds de onafhankelijkheid 55 jaar geleden. Bovendien geven de cijfers aanleiding voor versoepeling. Er zijn vandaag 447 nieuwe besmettingen gemeld en dat is het minste in twee weken tijd.

De gezondheidsorganisatie WHO heeft bij de reactie op het coronavirus “geen tijd verspild”, zegt WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus vanavond. Volgens Tedros gaf de WHO de wereld “genoeg tijd” om te reageren op de uitbraak, toen het op 30 januari een internationale gezondheidscrisis uitriep. De topman verdedigt de respons van de WHO, die onder vuur ligt van de Amerikaanse president Donald Trump. Trump zegt dat de WHO de reactie op het coronavirus “echt verprutst” heeft en beschuldigt de internationale organisatie ervan te veel beïnvloed te worden door China.

Comments are closed.