Coronavirus (COVID-19):

Sportverslagen – 30 april 2020
april 30, 2020
Sportverslagen – 1 mei 2020
mei 1, 2020
Show all

Coronavirus (COVID-19):

-Trump speculeert opnieuw over rol laboratorium in Wuhan bij ontstaan coronavirus
-Inmiddels bijna 90 coronavaccins in ontwikkeling, mét nog veel open vragen

President Trump heeft opnieuw gespeculeerd dat het coronavirus in het instituut voor virologie in de Chinese miljoenenstad Wuhan is ontstaan. Op een vraag van een journalist of hij iets heeft gezien wat het voor hem aannemelijk maakt dat het virus in het instituut is ontstaan, zei hij volmondig: “Ja, dat heb ik”. Op de vraag wat dit aannemelijk maakt, ging hij niet in. “Dat mag ik niet zeggen”, zei hij.

Trump suggereerde dat er opzet in het spel is geweest. “Er is iets vreselijk misgegaan. Of het nou een ongeluk was of een vergissing, gevolgd door een andere vergissing, of dat iemand iets met opzet deed”, zei hij. Amerikaanse inlichtingendiensten sluiten uit dat medewerkers van het instituut het virus met opzet hebben gemaakt, maar doen nog steeds onderzoek naar het ontstaan van de pandemie. Eerder deze maand werd bekend dat de diensten onderzoeken of medewerkers van het instituut tijdens hun werk per ongeluk besmet zijn geraakt en het virus naar buiten hebben gebracht. Wetenschappers hebben geen aanwijzingen voor deze gang van zaken. Over het algemeen wordt aangenomen dat het virus eind vorig jaar op een markt met levende dieren in Wuhan van een dier op een mens is overgesprongen. Trump vindt dat China te laat alarm zou hebben geslagen en te weinig hebben gedaan om verspreiding buiten Wuhan en buiten China te voorkomen. Critici van Trump zeggen dat hij zelf te lang heeft gewacht om verspreiding in de VS tegen te gaan. Het officiële aantal doden daar is opgelopen tot 53.000.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil zelf onderzoek doen in China naar de oorsprong van het virus, maar krijgt daar geen toestemming voor. Interessant zijn mogelijk de logboeken van twee laboratoria in Wuhan waar wordt gewerkt met virussen. Maar onderzoekers van de WHO blijven ervan overtuigd dat het coronavirus niet door mensen is gemaakt. Ze baseren zich daarbij op “alle beschikbare bewijzen”.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er zeker 120 voorstellen voor vaccins tegen SARS-CoV-2, het virus dat de ziekte covid-19 veroorzaakt. Op 26 april bevonden 7 kandidaten zich volgens de WHO in de fase waarin proefpersonen het potentiële vaccin krijgen toegediend en zaten 82 onderzoeken in de preklinische fase van labonderzoek en dierproeven. Vaccins maken kan op verschillende manieren. Sommige technieken worden al decennialang gebruikt en hebben geregistreerde vaccins opgeleverd. Andere methoden moeten zich nog bewijzen. De WHO-lijst met kandidaat-vaccins maakt duidelijk dat wetenschappers wereldwijd op verschillende paarden wedden.

Dat een vaccin bij dieren werkt wil niet zeggen dat het ook mensen beschermt. Onderzoekers in Oxford lopen voorop. The New York Times meldt dat het kandidaat-vaccin van The Jenner Institute zes resusapen gezond hield toen ze besmet werden met het virus. Het instituut zou het vaccin de komende maand op 6000 mensen willen testen. Het onderzoek borduurt voort op ervaring met het ontwikkelen van een vaccin tegen een ander coronavirus, het MERS-virus.

Comments are closed.