Voor doodslag veroordeelde Vincent Jampa ontsnapt
april 30, 2020
10 Mobiel – Chandrikapersad Santokhi – 30 april 2020
april 30, 2020
Show all

Coronavirus (Covid-19):

– Totale lockdown op Marowijnerivier; -Suriname en Frans-Guyana controleren samen
-Voorlopig worden geen ingezeten uit Nederland teruggehaald
-Italië gaat lockdown vanaf begin mei geleidelijk versoepelen
-Kleinste toename dodental Spanje in zes weken
-Geen nieuwe besmettingen in Zuid-Korea
-Wederom minder doden en opnames in Nederland dan week geleden
-Grootste dagelijkse stijging in Zuid-Afrika tot nu toe

Er geldt per direct een totale lockdown op de Marowijneriver en de zijrivieren de Lawa en de Tapanahony. Dat heeft president Desi Bouterse woensdagavond gezegd in een televisietoespraak. Het staatshoofd acht de maatregel noodzakelijk om de situatie in het Tapanahony- en Lawa-gebied te beheersen. De lockdown geldt tot 10 mei. Vijf Franse bootslieden die operationeel waren op de Marowijnerivier zijn positief getest op het coronavirus. Het Surinaamse dorp Tjabu Tabiki daarom per direct in quarantaine geplaatst.

Alleen gecontroleerde vaarten zullen worden toegestaan op de Marowijnerivier. Aan zowel de Surinaamse als de Franse kant zal er door de politie en militairen worden gepatrouilleerd.

Ondanks de zorgen over personen die illegaal uit Guyana en Frans-Guyana Suriname binnenkomen, zijn er de voorbije dertig dagen geen nieuwe Covid-19 gevallen bijgekomen. Het aantal bevestigde gevallen in Suriname staat nog altijd op 10. Acht personen zijn genezen verklaard, terwijl 1 patiënt is overleden aan de gevolgen van Covid-19. Nog 1 persoon wordt in het ziekenhuis verpleegd, zij het met een negatieve status.

Er zitten op dit moment nog 280 personen in overheidsquarantaine. Het betreft voor het overgrote deel mensen die uit Nederland zijn teruggehaald. Personen die daar nog zitten, zullen nog even moeten wachten. Een tweede vlucht uit Nederland zit er voorlopig niet in.

Er zitten nog ongeveer zevenhonderd Surinaamse ingezeten in het buitenland, die moeten worden teruggehaald.

Internationaal kondigen steeds meer landen een versoepeling van de maatregelen aan in verband met Covid-19. De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft het Italiaanse parlement zojuist verteld dat hij de strenge lockdown in zijn land vanaf 4 mei geleidelijk wil versoepelen. Daarbij wordt overlegd met lokale autoriteiten en wordt vooral gekeken naar “regio’s waar de epidemiologische situatie minder ernstig is”.

Spanje meldt donderdag 268 nieuwe sterfgevallen. Dat is de kleinste toename van het dodental in zes weken, aldus de autoriteiten. Sinds het begin van de virusuitbraak zijn in het land 24.543 personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

In Nederland is opnieuw sprake van minder doden en ziekenhuisopnames dan een week eerder, blijkt uit de cijfers van het RIVM. Er wordt een dodental van 84 en een opnamecijfer van eveneens 84 gemeld. Ter vergelijking: een week geleden was dat respectievelijk 123 en 137.

Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er geen nieuwe besmettingen gemeld in Zuid-Korea, zo laat het nationale gezondheidscentrum donderdag weten. Er zijn nu 10.765 besmettingen vastgesteld. Wel nam het dodental met 1 toe naar 247.

In Zuid-Afrika is het aantal bevestigde besmettingen woensdag met 354 toegenomen naar 5.350. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is dat de grootste toename in 24 uur sinds de eerste geconstateerde besmetting in het land. Het werkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk veel hoger. Zoals veel andere landen in Afrika, heeft Zuid-Afrika echter weinig beschikking over testmateriaal. Het dodental steeg met tien tot boven de honderd (103).

Uit cijfers van de Johns Hopkins University blijkt dat het aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 3,2 miljoen. Landen met de meeste vastgestelde besmettingen: VS: 1.046.549, Spanje: 230.771, Italië: 203.291, Frankrijk: 168.935 en VK: 165.221. Het aantal sterfgevallen als gevolg van Covd-19 is bijna 230.000. Landen met de meeste bevestigde sterfgevallen zijn VS: 60.772, Italië: 27.682, VK: 26.097, Spanje: 24.275 en Frankrijk: 24.087

Comments are closed.