Dagbladen overzicht – 29 april 2020
april 29, 2020
VIDS-voorzitter Jubitana: Dorpen merken niets van beloofd opvoeren controles
april 29, 2020
Show all

Coronavirus (COVID-19):

– Nog maar één covid-19 patiënt in het ziekenhuis
– Op-een-na hoogste dodental in Europa voor VK
– Spaans dodental nadert 25.000, België passeert grens van 7.500
– China meldt 22 nieuwe besmettingen, geen nieuwe doden
– Frankrijk versoepelt lockdown na 11 mei

Er is nog maar één corona patiënt in het ziekenhuis in Suriname. Van de twee personen die nog in het ziekenhuis lagen, is er een ontslagen. Dat meldt Starnieuws. De persoon heeft twee keer negatief getest. Indien na een week een derde test ook negatief uitvalt, zal de patiënt officieel genezen worden verklaard. De laatste patiënt ligt in het ’s Lands Hospitaal en heeft een negatieve status. In Suriname staat het aantal bevestigde gevallen met Covid-19 nog altijd op 10. Een persoon is overleden, terwijl zeven genezen zijn verklaard.

In Frans-Guyana zijn in totaal 125 personen positief getest op Covid-19. Inmiddels zijn 93 genezen verklaard, terwijl 1 persoon is overleden. Er zijn dus nog 31 actieve gevallen in het ziekenhuis. In Guyana zijn in totaal 74 personen positief getest. Vijftien zijn inmiddels genezen verklaard, terwijl acht mensen zijn overleden. In Brazilië zijn ruim 73.000 personen positief getest op Covid-19. Bijna de helft is inmiddels genezen. Ruim vijfduizend mensen overleefden het longvirus niet.

Wereldwijd staat het aantal bevestigde besmettingen met Covid-19 op ruim 3,1 miljoen. Bijna 220.000 personen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Van alle positief geteste gevallen, is met ongeveer 950.000, een derde van de patiënten weer genezen verklaard. Dit blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University.

Het aantal mensen in het Verenigd Koninkrijk dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is gestegen naar 26.097. In Europa heeft alleen Italië meer doden te betreuren.

De sterke stijging in het Verenigd Koninkrijk komt doordat sinds kort ook de sterfgevallen in verpleeghuizen en andere medische faciliteiten worden meegenomen. Eerder werden alleen sterfgevallen in ziekenhuizen officieel meegenomen in de cijfers. Bovendien is de testcapaciteit vergroot, wat meer positieve tests oplevert.

Zwitserland verlengt én versoepelt de coronamaatregelen. Evenementen met meer dan duizend mensen blijven tot en met eind augustus verboden, maar vanaf 11 mei zal een bezoek aan kleine evenementen, winkels, restaurants, winkels en musea onder strikte voorwaarden weer mogelijk zijn.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt in de dagelijkse update 145 nieuwe sterfgevallen en 76 nieuwe ziekenhuisopnames. Dat is minder dan vorige week dinsdag, toen 165 nieuwe sterfgevallen en 118 nieuwe ziekenhuisopnames werden gemeld. Er is volgens het RIVM nog steeds sprake van een dalende lijn.

In Spanje neemt het aantal doden met 453 toe tot 24.275. Het is de grootste toename sinds 18 april. Het aantal bevestigde besmettingen stijgt met 2.024 naar 212.917. Het positieve nieuws: in vrijwel heel Spanje is het reproductiecijfer lager dan 1. Dit betekent dat iemand met het coronavirus minder dan één andere persoon besmet.

Het Belgische sterftecijfer stijgt met 170 naar 7.501. Het aantal bevestigde besmettingen neemt toe met 525 en komt op 47.859. Toch gaat het de goede kant op, want de ziekenhuizen liggen langzaam maar zeker minder vol.

China meldt woensdag 22 nieuwe besmettingen met het coronavirus, een stijging ten opzichte van dinsdag, toen werden er 6 nieuwe besmettingen gemeld. Het Chinese dodental door COVID-19 liep niet verder op en blijft staan op 4.633. Het totaal aantal Chinese besmettingen is hiermee opgelopen tot 82.858.

De Franse premier Édouard Philippe heeft dinsdag aangekondigd dat de lockdown, die sinds 17 maart geldt in Frankrijk, vanaf 11 mei geleidelijk wordt afgebouwd. Wel wilde hij dat het Franse parlement akkoord ging met het verlengen van de noodtoestand tot 23 juli. De Franse premier benadrukte dat de lockdown en de noodtoestand niet hetzelfde zijn. Door de noodtoestand tot 23 juli in stand te houden, kan het Franse kabinet burgers bijvoorbeeld bepaalde bewegingsvrijheden ontzeggen. Ook mag het kabinet strenge regels intact houden omtrent burgers en bedrijven.

Comments are closed.