Coronavirus (Covid-19):

CBB ontkracht inschrijving buitenlanders op adres familie
april 23, 2020
Sportverslagen – 23 april 2020
april 23, 2020
Show all

Coronavirus (Covid-19):

-WHO bezorgd om ‘opwaartse trend’ coronavirus in Afrika en Zuid-Amerika
-Aantal bevestigde besmettingen in Guyana stijgt naar 67
-Brazilië gaat lockdownmaatregelen versoepelen
-Frankrijk kondigt dinsdag versoepeling van lockdown aan
-Aantal nieuwe sterfgevallen in Spanje stabiliseert
-Dodenaantal VS nadert 48.000; 4,4 miljoen Amerikanen vragen uitkering aan
– Al meer dan week geen nieuwe sterfgevallen gemeld in China
-‘België past coronamaatregelen aan; Bemoedigende cijfers uit medische sector

De directeur-generaal van WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, vreest dat Afrika en Zuid-Amerika de volgende brandhaarden van het coronavirus worden als er niet wereldwijd voorzichtig wordt omgegaan met het versoepelen van maatregelen. De 55-jarige Ethiopiër sprak van een “zorgwekkende opwaartse trend” in Afrika en Centraal- en Zuid-Amerika. Veel landen in deze continenten hebben een zeer beperkte testcapaciteit, waardoor de WHO vreest dat het aantal besmettingen daar waarschijnlijk veel hoger is dan de officiële cijfers laten zien. Ook is er in Afrika en Zuid-Amerika een groot gebrek aan medische apparatuur, waardoor de meeste landen een nog grotere besmettingsgolf niet aankunnen. De directeur-generaal van de WHO waakte voor optimisme als gevolg van de voorzichtig positieve ontwikkelingen in Europa. “We moeten de fout niet maken door te denken dat we er al zijn, dit virus blijft nog lange tijd bij ons.” De WHO drong er daarom nadrukkelijk op aan dat het wereldwijde vliegverkeer nog niet hervat kan worden en wanneer dat wel het geval is, het stapsgewijs te doen.

De nieuwe Braziliaanse minister van Gezondheid wil de lockdownmaatregelen in het land versoepelen. Dat is in lijn met de wensen van president Jair Bolsonaro, maar druist in tegen de adviezen van medische experts. Die zeggen dat de uitbraak in Brazilië haar piek nog niet heeft bereikt. Brazilië geldt momenteel als het zwaarst getroffen land in Zuid-Amerika, met ruim 46.000 bevestigde besmettingen en bijna drieduizend doden volgens de officiële cijfers.

In Guyana is het aantal Covid-19-gevallen Guyana gestegen naar 67.  Zeven personen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In Frans-Guyana staat het aantal Covid-19 gevallen op 107. De autoriteiten hebben 9 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld. Een persoon is overleden.

De lockdown in Frankrijk wordt dinsdag naar alle waarschijnlijkheid enigszins versoepeld. De Franse president Emmanuel Macron sprak donderdag met Franse burgemeesters in Parijs, waar hij de eerste versoepelingen aankondigde. De Franse scholen mogen vanaf 11 mei weer open, zij het op vrijwillige basis. Mondkapjes in het openbaar worden aangeraden, maar niet verplicht gesteld. De maatregelen zullen verder voor heel Frankrijk blijven gelden. Er wordt niet per regio gekeken naar een eventuele verlichting. Mogelijk kondigt Macron dinsdag nog meer versoepelingen aan.

Spanje rapporteert vandaag 440 nieuwe sterfgevallen, waarmee het dodental verder oploopt naar 22.157. Toch lijkt er sprake van stabilisatie. Dinsdag en woensdag ging het om soortgelijke aantallen, toen het Zuid-Europese land melding maakte van respectievelijk 430 en 435 nieuwe sterfgevallen.

Het dodenaantal in de VS nadert donderdag de 48.000. In New York, het epicentrum van het coronavirus in de VS, werden er woensdag 474 nieuwe doden gemeld; het laagste aantal sinds 1 april. Naar verwachting zijn er begin augustus mogelijk 66.000 dodelijke slachtoffers in de VS, meldt de Universiteit van Washington. De cijfers van deze universiteit worden vaak aangehouden door het Witte Huis. In totaal zijn er in de VS nu meer dan 830.000 bevestigde besmettingen. Dat is het hoogste aantal wereldwijd. Wel vlakt het aantal besmettingen sinds het begin van april af. In totaal hebben vorige week 4,4 Amerikanen zich aangemeld voor een uitkering, maakt persbureau AP bekend. In totaal zouden al meer dan 26 miljoen Amerikanen zich tot de overheid hebben gewend voor financiële steun.

China heeft al meer dan een week geen nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld, blijkt donderdag uit cijfers van persbureau Reuters. Op 17 april werd het dodental voor het laatst aangepast. Toen werden meer dan duizend overlijdensgevallen gemeld die eerder buiten de officiële statistieken vielen. Daags daarvoor rapporteerde China al geen nieuwe sterfgevallen meer, waardoor het totaal nog altijd op 4.632 staat. Het land zag het aantal besmettingen in de laatste week iedere dag met enkele tientallen toenemen naar 82.798. Het afgelopen etmaal kwamen tien nieuwe besmettingen aan het licht.

In Nederland zijn nog eens 123 mensen aan COVID-19 overleden. Vorige week werden 181 doden gemeld. Dat cijfer geeft mogelijk een vertekend beeld doordat de administratie van ziekenhuizen over het paasweekend heen is getild. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt donderdag in de dagelijkse update 137 nieuwe ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus. Dat zijn er minder dan een week eerder, toen 182 nieuwe opnames werden gerapporteerd. Het aantal Nederlandse patiënten op de intensive-careafdelingen is gedaald naar 1.008. Dat is een afname van 42 ten opzichte van woensdag. Belgische gezondheidsautoriteiten maken donderdag melding van 230 nieuwe sterfgevallen. Daarmee steeg het dodental naar 6.490. Het Belgische crisiscentrum heeft de nationale maatregelen tegen de verspreiding van het COVID-19-virus aangepast. Dat schrijft de krant De Standaard woensdag. Zo mogen de kinderen van ouders die besmet of mogelijk besmet zijn met het virus weer naar school of naar de opvang, mits zij geen ziektesymptomen vertonen en de huisarts het ermee eens is. De Belgische regering kondigde vorige week al aan dat de maatregelen zouden worden verlengd, maar dat er wel versoepelingen zouden komen.

Comments are closed.