Inval en gijzeling militair en politicus Cairo krijgt staart
april 21, 2020
Sportverslagen – 21 april 2020
april 21, 2020
Show all

CORONAVIRUS (COVID-19)

-Wereldwijd 2.500.434 Covid-19 besmettingen, 171.503 overleden en 658.068 hersteld
-Regering houdt tweede briefing voor buitenlandse diplomaten omtrent maatregelen
-St. Laurent afgesloten van rest Frans-Guyana
-Frankrijk registreert 20.000 coronadoden, Italiaanse besmettingen nemen af
-Indiaas presidentieel paleis isoleert 500 medewerkers na corona-alarm
-Trump wil alle immigratie naar VS tijdelijk opschorten
-’Denen staan groepen tot 500 personen weer toe’
-Amerikaanse staten versoepelen deze week de coronamaatregelen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 16 april voor de hoofden van diplomatieke missies en internationale organisaties, gevestigd in Suriname, per video-conferentie een tweede officiële briefing gehouden, over de maatregelen van de regering in verband met het voorkomen van de verspreiding van het COVID-19 virus. Minister Yldiz Pollack-Beighle uitte hierbij haar dank voor zowel de reeds ontvangen als toegezegde technische assistentie, inzake medische attributen en medisch personeel van bevriende naties, waaronder Cuba en de Volksrepubliek China, alsook regionale en internationale organisaties, waaronder PAHO/WHO, UNICEF en de UNDP. Met de grens- en buurlanden, te weten Guyana, Frankrijk en Brazilië, worden de bilaterale en technische coöperatie in dit kader geïntensiveerd.

De Franse ambassadeur Antoine Joly was een van de eerste besmette personen in ons land. De diplomaat is na te zijn genezen van COVID-19 weer teruggekeerd naar Paramaribo en zet zich nu in om met de Frans-Guyanese en de Surinaamse autoriteiten de grens tussen de twee landen zo gesloten mogelijk te houden. In Saint Laurent zijn er op dit moment maar tien gevallen, voor het grootste deel import. Verder is het gebied afgeschermd van de rest van Frans-Guyana. De ambassadeur heeft door de contacttracering van BOG begrepen dat hij het virus hier heeft gehad van een vakantieganger die al symptomatisch was, maar pas in Nederland positief werd getest op het coronavirus.

Frankrijk passeerde, na de Verenigde Staten, Spanje en Italië, maandag als vierde land de grens van twintigduizend coronadoden. In Italië zijn de besmettingen nu voor het eerst aan het afnemen.  

Ongeveer vijfhonderd medewerkers van het presidentieel paleis van India zijn in isolatie gegaan nadat een familielid van een van hen positief testte op het coronavirus. President Ashraf Ghani en zijn vrouw zijn negatief getest op het virus. De Indiase autoriteiten hebben 18.984 gevallen van het coronavirus bevestigd, waaronder 603 sterfgevallen. Dat is een relatief lage tol vergeleken met westerse landen met een veel kleinere bevolking, maar gezondheidsfunctionarissen zeggen dat door een groot gebrek aan tests mogelijk veel meer gevallen niet zijn gemeld. De 1,3 miljard mensen in India hebben de opdracht gekregen om 40 dagen binnen te blijven onder een landelijke lockdown.

De Amerikaanse president Donald Trump wil alle immigratie naar de Verenigde Staten tijdelijk opschorten vanwege het coronavirus. Hij gaat daarvoor een presidentieel decreet ondertekenen, twitterde hij maandag. De nieuwe regel is nog niet toegelicht en het is ook nog niet duidelijk hoelang de maatregel van kracht zal blijven.

Het ministerie van Volksgezondheid van Denemarken zegt dat tot ten minste 1 september geen openbare bijeenkomsten zijn toegestaan tot 500 personen. Denemarken versoepelde wel enkele andere coronamaatregelen. Zo gingen maandag de eerste kleine bedrijven weer open, zoals kappers, schoonheidssalons en rijscholen. Kinderdagverblijven en lagere scholen openden de deuren vorige week a. Middelbare scholen openen in mei pas weer. Wel blijven de grenzen dicht en blijven restaurants, sportscholen en cafés gesloten. Terwijl de onrust door de coronamaatregelen in de Verenigde Staten toeneemt, versoepelen de eerste staten deze week de coronamaatregelen. Texas, Vermont, Georgia, South Carolina behoren tot de staten waar de versoepeling gefaseerd zal worden doorgevoerd. Dat bepaalde activiteiten weer worden hervat, betekent niet dat de andere coronamaatregelen ook worden opgeheven. Amerikanen moeten bijvoorbeeld nog steeds voldoende afstand houden. Niet alle staten zijn het eens met de versoepeling van de maatregelen. Sommigen willen daarmee wachten tot er voldoende coronatesten beschikbaar zijn.

Comments are closed.