Kirpalani vertrekt als president-commissaris Centrale Bank
april 16, 2020
Sportverslagen – 16 april 2020
april 16, 2020
Show all

Coronavirus (Covid-19):

-Staatshoofden Caricom middels videoconference in spoedoverleg bij elkaar
-Voedselzekerheid en gezondheidsprotocol belangrijke agendapunten
-Eerste repatriatievlucht uit Amsterdam komende maandag
-Repatrianten Belém krijgen exit-screening; Nog 97 personen in quarantaine
-Honger dreigt voor miljoenen in Afrikaanse steden door coronalockdown
– Twee coronapatiënten overleden op Aruba
– Opnieuw recordaantal coronadoden in VS, besmettingspiek lijkt voorbij
– Zwitserland gaat vanaf 27 april maatregelen versoepelen
– Inwoners Wuhan zwaaien het laatste medische hulpteam uit
– Australië: Maatregelen gelden nog zeker vier weken

De Caricom-staatshoofden hebben woensdag middels een video-conferentie een spoedvergadering gehouden over COVID-19. Voedselveiligheid en het ontwikkelen van een gezondheidsprotocol voor de regio waren de belangrijkste agendapunten. Voor Suriname is volgens vicepresident Ashwin Adhin van belang dat de voedselzekerheid wordt veiliggesteld. Daarnaast kan Suriname munt slaan uit de voedselschaarste die boven het hoofd van een aantal Caribische landen hangt:

Het ontwikkelen van het gezondheidsprotocol voor de regio is een lesson learned uit de coronacrisis. Het protocol zal ervoor moeten zorgen dat samenlevingen beschermd blijven tegen uitslaande importziektes:

De eerste repatriatievlucht uit Nederland zal op maandag worden uitgevoerd. Er zullen tweehonderd personen worden teruggehaald. Passagiers die aanvankelijk op 14 en 15 maart zouden vliegen naar Suriname, krijgen de voorkeur, zei Danielle Veira, lid van het Covid-19 Managementteam.

Uit informatie die Radio 10 kreeg, blijkt dat reizigers met een ticket van de KLM of TUI een plek op de vlucht is aangeboden tegen betaling van minimaal 700 euro. Voorts zouden niet alle passagiers die a op 14 en 15 maart terug zouden vliegen naar Suriname, op de hoogte zijn gesteld van de vlucht.

De ingezetenen dit twee weken geleden werden teruggehaald uit Belém, Brazilië, hebben woensdag de exit-screening ondergaan. De groep van 80 personen zat in overheidsquarantaine in onder andere het Zorg Hotel. Uit cijfers op de website van het Covid-19 managementteam blijkt dat er nog 54 mensen in overheidsquarantaine zitten. 43 zitten in thuisquarantaine. Er zijn nog altijd drie personen met Covid-19 in het ziekenhuis op de verpleegafdeling. Hun toestand is stabiel.

De persconferentie is gisteren gehouden zonder journalisten. Die bleven massaal weg uit protest onder meer tegen de beperkte tijd die zij krijgen om vragen te stellen, ondanks dat dit vorige week is besproken tussen het bestuur van de Surinaamse Vereniging van Journalisten en het COVID-19 Managementteam.

De buurlanden van Suriname zijn ook getroffen door het coronavirus. Guyana telt 55 bevestigde besmettingen. Zes personen zijn overleden, terwijl 8 genezen zijn verklaard. Frans-Guyana telt 96 gevallen van Covid-19. Niemand is overleden aan de ziekte. 61 mensen zijn intussen genezen verklaard.

Brazilie is het zwaarst getroffen met ruim 29.000 bevestigde besmettingen en bijna 1800 doden. Ruim 14.000 personen zijn weer genezen.

Volgens cijfers van het Johns Hopkins Institute in de Verenigde Staten zijn er wereldwijd ruim twee miljoen (2.082.000) bevestigde besmettingen met Covid-19. Het aantal doden als gevolg van het coronavirus gaat richting de 140.000 (138.487), terwijl bijna 530.000 persoon inmiddels weer genezen zijn verklaard.

De honger en de woede nemen toe in de Nigeriaanse stad Lagos en andere grote Afrikaanse steden, waar geen of bijna geen sociaal vangnet is om de armsten te beschermen tegen de economische gevolgen van de COVID-19-pandemie. Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN is zeker 20 procent van de 1,2 miljard inwoners van Afrika al ondervoed, het hoogste percentage ter wereld. De combinatie van wijdverbreide armoede, afhankelijkheid van voedselimport en prijsstijgingen door de epidemie kan dodelijk blijken als Afrikaanse regeringen niet snel ingrijpen, aldus het WFP. In landen zoals Nigeria, Kenia en Zuid-Afrika zorgen de maatschappelijke beperkingen ervoor dat miljoenen dagloners zonder voedsel komen te zitten. Veel van hen werken als verkoper of arbeider in de informele sector, waarin zo’n 85 procent van de werkende bevolking in Afrika zich bevindt. Spaargeld als buffer hebben ze meestal niet.

Op Aruba zijn woensdag twee mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, zo meldt de NOS. Zij zijn de eerste dodelijke slachtoffers op het Antilliaanse eiland.

De Verenigde Staten tellen de meeste besmettingen (bijna 650.000) en het hoogste aantal doden (bijna 30.000). Woensdag kwamen er 2.371 overledenen bij. Nog niet eerder zijn er op één dag zo veel doden gemeld. President Donald Trump merkte in zijn dagelijkse persbriefing echter op dat de cijfers laten zien dat de besmettingspiek voorbij lijkt te zijn. Trump zal donderdag nieuwe richtlijnen bekendmaken voor het weer op gang brengen van de economie van de Verenigde Staten. Gouverneurs van zo’n twintig staten die relatief minder zwaar getroffen zijn door de coronavirusuitbraak denken dat ze hun economieën rond 1 mei weer op kunnen starten, zegt een topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid woensdag.

In Nederland meldt Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag in de dagelijkse update 181 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Dat is minder dan een dag eerder (189). Het totaal aantal doden in Nederland staat op ruim 3300.

De Zwitserse regering gaat vanaf 27 april geleidelijk de coronamaatregelen versoepelen. Zo mogen bedrijven als kapperszaken en schoonheidssalons weer open. Vanaf 11 mei moeten de eerste scholen en andere winkels weer de deuren openen. Andere onderwijsinstellingen, zoals universiteiten, gaan vanaf 8 juni geleidelijk openen. Aan het einde van mei moet het samenscholingsverbod voor meer dan vijf personen worden opgeheven.

Het dodental in Spanje is met 551 gestegen naar 19.130, meldt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. Dat zijn enkele tientallen sterfgevallen meer dan in de update van woensdag (523), maar iets minder dan die van dinsdag (567). De autoriteiten meldden op 2 april het hoogste dodental: 950.

Nog eens 417 personen in België zijn overleden aan COVID-19. Het dodental staat nu op 4.857, blijkt uit de dagelijkse update van de Belgische autoriteiten. Daarnaast zijn in de afgelopen 24 uur 1.236 personen positief getest op het coronavirus. In heel België zijn 34.809 personen besmet geraakt.

De inwoners van de Chinese stad Wuhan liepen woensdag uit om een medisch team uit Peking uit te zwaaien. Zij zijn de laatste medici die de stad verlaten nadat zij hebben geholpen het coronavirus te bestrijden. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn meer dan 42.000 Chinese medici Wuhan te hulp geschoten.

De Australische premier Scott Morrison heeft donderdag bekendgemaakt dat de coronamaatregelen in het land nog minstens vier weken zullen gelden, hoewel het aantal infecties minder snel toeneemt dan verwacht. Die tijd zal worden gebruikt om de testcapaciteit te vergroten. Ook wordt onderzoek gedaan naar hoe coronapatiënten en hun contacten in kaart gebracht kunnen worden. In het land zijn scholen en de horecagelegenheden gesloten. Daarnaast moeten niet-essentiële bedrijven de deuren gesloten houden. De bevolking moet zoveel mogelijk thuisblijven en sociaal contact vermijden. Groepsvorming is verboden en wie toch met meer dan twee personen op straat is, kan een boete of een celstraf krijgen.

Comments are closed.