Dagbladen overzicht – 14 april 2020
april 14, 2020
Private Sector moet blijven ondernemen
april 14, 2020
Show all

Coronavirus (Covid-19):

-Inheems dorp Matta opgeschrikt met COVID-besmettingsgevaar
-President biedt verontschuldigingen aan voor overtreden Covid-19 regels
-Bijna veertien dagen geleden sinds laatste positieve corona-test in Suriname
-Franse president Macron verlengt lockdown tot zeker 11 mei
-Alabama mag abortussen niet vanwege coronavirus blokkeren

In het Inheemse dorp Matta, in het district Para, werden dorpelingen opgeschrikt toen het gerucht de ronde deed dat iemand uit Frans-Guyana zou zijn gevlucht naar het dorp of de omgeving. Het zou gaan om een man, van wie familie woont in Matta. De man zou Bigi Pan, Wit Santi en Zanderij al hebben bezocht sinds zijn illegale oversteek vanuit de Franse kant. Op vragen van Radio 10 zei de kapitein, Ramon Karwofodi, dat het tot nog toe slechts geruchten zijn en niets is bevestigd. Het dorpsbestuur heeft gisteren toen de geruchten aanhielden contact gemaakt met de districtscommissaris van Para alsook het COVID-managementteam om advies in te winnen. Aan de hand van het overleg is een dorpsvergadering belegd en besloten een controlepost op te zetten die zal monitoren wie het dorp allemaal binnenkomt en verlaat. Dat gaat vanavond 06:00 uur in. De politie van Zanderij geeft aan bij haar onderzoek niemand te hebben aangetroffen op de bewuste plekken.

President Desi Bouterse heeft maandag zijn excuses aangeboden voor het overtreden van de Covid-19 regels. In een video van het NII erkent het staatshoofd dat zijn bezoek aan Flora op Goede Vrijdag ongepast was. Tijdens het bezoek hield Bouterse geen 1,5 tot 2 meter afstand. Ook waren er meer dan tien personen aanwezig; allemaal tegen de Covid-19 protocollen. In het de videoboodschap, gaat Bouterse door het stof.

President Desi Bouterse over zijn bezoek aan Flora op Goede Vrijdag.

In Suriname staat het aantal bevestigde Covid-19 gevallen nog altijd op 10. Een persoon is overleden aan de gevolgen van het virus, terwijl zes personen weer genezen zijn verklaard.

Er zitten 136 mensen in overheidsquarantaine, terwijl 84 onder toezicht van de overheid in thuisquarantaine zijn.

Het is inmiddels dertien dagen geleden dat er voor het laatst iemand in Suriname positief is getest op Covid-19. De tiende persoon werd op 31 maart positief getest.

Wereldwijd staat het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus op ruim twee miljoen, blijkt maandagavond uit cijfers van het Johns Hopkins Instituut in de Verenigde Staten. Van dit aantal zijn intussen ruim 450.000 mensen ook weer genezen. Het aantal personen dat wereldwijd is overleden aan de gevolgen van Covid-19 nadert de 120.000.

Frankrijk handhaaft de strenge maatregelen tegen het coronavirus tot zeker 11 mei. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron maandagavond gezegd in een toespraak. In Frankrijk gelden de strenge regels al vanaf 17 maart. Macron beklemtoonde dat zijn besluit voor het hele land geldt en dat hij lokale bestuurders ook oproept te helpen de regels te handhaven. Het is de bedoeling dat op 11 mei een begin wordt gemaakt met het afbouwen van de strenge restricties die nu in Frankrijk gelden, stelde Macron. Het voornemen is om op die datum de scholen en kinderopvangcentra weer te openen. In Frankrijk mogen mensen alleen nog voor “essentiële activiteiten” naar buiten, zoals boodschappen doen en naar werk gaan. Met een speciaal geprint formulier van het ministerie kunnen mensen toestemming krijgen om zich op straat te begeven. Wie zonder zo’n document de straat op gaat, kan een boete tot 135 euro krijgen.

De Amerikaanse staat Alabama mag het coronavirus niet als reden gebruiken om abortussen te blokkeren. Dat heeft een federale rechter geoordeeld, schrijft The Guardian. In de Verenigde Staten willen meerdere staten vanwege het coronavirus abortussen tegenhouden. Alabama had besloten om alle non-urgente medische procedures – en dus ook abortussen – te verbieden tijdens de coronapandemie. Het Amerikaanse Centrum voor Reproductierechten heeft rechtszaken aangespannen in vijf staten om dit te voorkomen. Het besluit van de federale rechter kan mogelijk gevolgen hebben voor het verloop van de rechtszaken in de andere staten. Onlangs drong de WHO er bij landen op aan om abortus te classificeren als een essentiële gezondheidsprocedure tijdens de pandemie.

Comments are closed.