Regering werkt aan importverbod voor luxe artikelen
maart 30, 2020
Today In Pop History – 30 maart 2020
maart 30, 2020
Show all

Coronavirus:

  • Taiwan: WHO deelt onze informatie over coronavirus niet
  • RIVM: 93 nieuwe coronadoden in Nederland
  • Vrees voor coronauitbraak India door massale volksverhuizing
  • VS verlengt coronamaatregelen, verwacht 200.000 doden
  • Curaçao kondigt lockdown af om coronavirus
  • Prins Charles weer uit thuisisolatie na coronabesmetting
  • IMF: opkomende economieën hebben 2500 miljard nodig

Gezondheidsorganisatie WHO deelt de door Taiwan geleverde informatie over het coronavirus niet met andere landen. Dat zegt het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. Het gaat hierbij om details over patiënten en preventiemethoden. Taiwan zegt al sinds het begin van de virusuitbraak gegevens met de WHO te delen, maar meldt ook dat deze gegevens tot dusver niet in de dagelijkse updates zijn opgenomen. “Hierdoor kan het voor landen onmogelijk zijn om onze situatie te begrijpen”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Dit toont aan dat wat de WHO zegt over leren van alle regio’s, waaronder Taiwan, niet overeenkomt met de werkelijkheid.”

In Taiwan zijn volgens de laatste cijfers drie personen overleden aan COVID-19. Nog eens 295 anderen zijn besmet met het virus. De besmettingen en sterfgevallen in Taiwan worden door de WHO samengevoegd met die van China, waar ruim 80.000 mensen positief zijn getest en circa 3.300 sterfgevallen zijn geregistreerd. Taipei en Peking proberen elk op hun eigen manier de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo geldt er in Taiwan – in tegenstelling tot in getroffen delen van China – geen lockdown. Ook blijven de onderwijsinstellingen open. Hoewel Taiwan onafhankelijk functioneert, wordt het eiland door de meeste landen niet erkend als een land. China ziet Taiwan als een afvallige provincie. Door deze politieke situatie is het eiland zelf geen lid van de WHO, wat door de huidige pandemie bij Taiwan tot extra woede leidt. In het afgelopen decennium was Taiwan meerdere malen niet welkom bij WHO-vergaderingen. Ook mochten de autoriteiten vorige maand niet persoonlijk aanwezig zijn bij een belangrijke vergadering over het coronavirus. Ze mochten de vergadering alleen online bijwonen.

Sinds gisteren zijn er 93 coronadoden gemeld bij het RIVM. Het totale aantal doden gerelateerd aan het coronavirus in Nederland is, voor zover bekend, 864. Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen of opgenomen geweest is opgelopen met 507 naar 3990. Het aantal positief geteste patiënten is gestegen naar 11.750, dat zijn er 884 meer dan gisteren werden gemeld. Volgens het RIVM zet in Noord-Brabant de afnemende trend in het aantal ziekenhuisopnames door. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg zijn er relatief veel ziekenhuisopnames. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag. Het RIVM zegt, net als de afgelopen dagen, dat het erop lijkt dat de maatregelen de stijging van het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen hebben geremd. Deze week zal duidelijk worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schat in dat opkomende economieën minstens 2500 miljard dollar (2250 miljard euro) aan steun nodig hebben om de coronacrisis te kunnen bezweren. De wereld dreigt volgens de organisatie in een diepe recessie te belanden. Hoewel het virus momenteel tot grote gezondheidsproblemen leidt in de welvarende landen waarschuwt het IMF dat de impact op de armere landen heel hard zal zijn. “De combinatie van een gezondheidscrisis met een abrupte rem op de economie zal vooral deze landen hard treffen”, zegt IMF-topvrouw Kristalina Georgieva. Landen zullen deels zelf op zoek moeten gaan naar een oplossing, het IMF kan de 2500 miljard dollar niet helemaal alleen ophoesten. Eerder maakte de organisatie bekend een fonds van 1000 miljard dollar in het leven te roepen voor leningen. Georgieva: “We zitten in een ongekende situatie. Een pandemie is veranderd in een economische en financiële crisis.”

De Britse prins Charles hoeft niet langer in thuisisolatie. De kroonprins, bij wie vijf dagen geleden corona werd geconstateerd, verkeert in goede gezondheid. Een woordvoerder van de 71-jarige Charles laat dat aan de Britse pers weten: “Na een consult met zijn artsen is de prins van Wales nu uit zelfisolatie.” Hij zal vergaderingen bijwonen en zich bij ontmoetingen aan alle voorschriften houden. Zijn vrouw Camilla, die eerder negatief testte op het virus, blijft nog tot eind van deze week uit voorzorg in isolatie, mocht zij nog symptomen ontwikkelen.

Heel India is sinds deze week in lockdown. Hoewel premier Narendra Modi alle 1,3 miljard Indiërs heeft opgeroepen te blijven waar ze zijn, heeft het besluit juist een volksverhuizing in gang gezet. Naar schatting 120 miljoen arbeidsmigranten willen terug naar hun dorp, nu ze geen werk meer hebben bij fabrieken, bouwplaatsen en huishoudens in de grote steden. En omdat er geen bussen en treinen meer rijden, lopen ze, soms wel honderden kilometers. De deelstaten Utter Pradesh en Rajasthan hebben inmiddels bussen ingezet voor inwoners. Dat leidde in het weekend tot chaos bij de oostgrens van Delhi. Zaterdagavond stonden 15.000 mensen zich te verdringen voor zo’n 70 bussen. De regering roept de deelstaten op om iedereen die tijdens lockdown terugkeert, twee weken in quarantaine te houden. Ook komen uit heel India berichten dat terugkeerders uit steden niet meer welkom zijn in dorpen, uit angst voor corona. Ondertussen proberen de autoriteiten te voorkomen dat de arbeiders de grens oversteken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft alle deelstaten opgeroepen hen voedsel en onderdak te bieden, zodat ze niet weg hoeven. De overheid van Delhi opent verspreid door de stad ruim 500 voedseldistributiecentra, waar daklozen en gestrande arbeiders drie keer per dag kunnen eten. Ook worden er extra opvangplekken voor de nacht geopend. Maar tot nu toe kan drukte bij opvang en voedseldistributie niet worden voorkomen, waardoor voldoende afstand houden onmogelijk is. Premier Modi vroeg de arme mensen zondagavond in een radiotoespraak om vergeving, maar benadrukte dat er geen andere mogelijkheid was. “De stappen die we tot nu toe hebben gezet, zal India corona helpen overwinnen.” In India zijn tot nu toe 1024 mensen positief getest op het coronavirus. Er zijn 27 mensen overleden.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in de nacht van zondag op maandag aangekondigd dat de wegens het coronavirus getroffen maatregelen tot zeker 30 april worden verlengd. De Amerikaanse regering meldt op basis van modellen dat COVID-19 tot 200.000 doden in de VS kan leiden. Zelfs met de huidige richtlijnen kan de VS tot 200.000 dodelijke slachtoffers verwachten, zeggen twee artsen die Trump adviseren. De voorspellingen hebben de president ertoe bewogen om de maatregelen langer te laten gelden. De maatregelen zouden in eerste instantie vijftien dagen van kracht zijn. Volgens de oorspronkelijke planning moesten de richtlijnen maandag opnieuw worden beoordeeld. Amerikanen moeten nu tot eind april zoveel mogelijk sociaal contact vermijden. Trump verwacht over twee weken een piek in het dagelijks aantal gemelde sterfgevallen. Vorige week zei Trump nog te hopen dat de Amerikaanse economie rond Pasen (zondag 12 april) weer volop zou draaien. De president stelde dat mensen ook tijdens het werk sociaal contact kunnen vermijden. Deze houding leverde hem veel kritiek op van deskundigen. Volgens Trump kunnen er in totaal 2,2 miljoen coronapatiënten overlijden als mensen niet genoeg afstand houden. In de VS zijn volgens tellingen momenteel meer dan 139.000 mensen besmet met het coronavirus. Dit is het grootste aantal besmettingen wereldwijd. In heel het land zijn inmiddels meer dan 2.100 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

In Curaçao is een lockdown afgekondigd waarbij mensen alleen nog naar buiten mogen om boodschappen te doen, vitale beroepen uit te oefenen of voor noodgevallen, schrijft onder meer het Antilliaans Dagblad. Inmiddels zijn er elf bevestigde besmettingen op het eiland, waarvan de eerste negen patienten uit het buitenland kwamen, meldt Curaçao.nu. Volgens premier Eugene Rhuggenaath zijn er nu ook lokale besmettingen op het eiland vastgesteld. Zaterdag gold er al een avondklok op het eiland, die nu is uitgebreid tot een algehele lockdown. Alleen in gevallen van nood mogen mensen nog de straat op. De maatregelen gelden voor minimaal twee weken. Het vliegverkeer van en naar het eiland is geschrapt. Zorgpersoneel, politie, journalisten en beveiligers mogen hun beroep nog blijven uitoefenen, maar moeten zich kunnen identificeren. Daarnaast blijven supermarkten, bouwmaterialenwinkels, toko’s, apotheken en pompstations nog open. Wie de regels rondom de lockdown niet naleeft, riskeert een boete of arrestatie, laat het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao weten.

Comments are closed.