Drukken van oproepingskaarten gestart
april 8, 2020
Today In Pop History – 8 april 2020
april 8, 2020
Show all

Coronacrisis wereldwijd:

-Drie nieuwe coronabesmettingen op Aruba, stranden dicht met Pasen
-Nederland: Aantal opnames licht gestegen, dodental lager
-Ministers van Financiën gaan 250 miljard euro opzijzetten voor coronacrisis
-Twitterbaas schenkt miljard aan coronabestrijding
-Trump haalt uit naar WHO: ’Ze hebben het verpest’
-Bill Gates bouwt voor alle zekerheid zeven fabrieken voor coronavaccins
-Toestand van Britse premier Boris Johnson is ‘stabiel’

Aruba heeft er sinds dinsdag drie coronapatiënten bij. Er zijn nu 74 besmettingen op het eiland vastgesteld. Tien patiënten liggen in het ziekenhuis, van wie drie op de intensive care. Er is nog niemand aan de ziekte overleden. De regering van Evelyn Wever-Croes overweegt de maatregelen strenger te maken, omdat niet iedereen zich aan de regels houdt. Het is op Goede Vrijdag en Paaszondag verboden om naar het strand te gaan. Ook zijn alle winkels dicht, met uitzondering van de supermarkten, waar lange rijen wachtenden staan doordat er een streng deurbeleid wordt gehanteerd. Ook apotheken en pompstations mogen openblijven. Er geldt een samenscholingsverbod voor meer dan drie mensen en dat geldt ook voor families. Op Curaçao zijn dertien besmettingen vastgesteld, met één overleden patiënt. Op Sint-Maarten zijn de cijfers alarmerender, daar zijn inmiddels veertig mensen positief getest, van wie acht zijn overleden. Op Sint-Eustatius zijn twee mensen besmet, op Bonaire en Saba zijn nog geen mensen positief getest.

Er zijn de afgelopen dag 308 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, meldt het Nederlandse RIVM. Dat zijn meer nieuwe patiënten dan gisteren werden gemeld: toen ging het om 292 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 7735. Het aantal geregistreerde doden als gevolg van het coronavirus is gestegen met 147. Dinsdag werden er 234 doden gemeld. Maandag 101, zondag 115. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. In totaal zijn nu, voor zover bekend, 2248 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting. Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 969. In totaal zijn er nu 20.549 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt ook het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Er komen geen Europese staatsleningen, ook wel bekend als euro- of coronabonds, om de coronacrisis te bestrijden. Bronnen in Brussel zeggen wel dat de ministers gaan afspreken om bijna 250 miljard euro beschikbaar te stellen uit de pot van het ESM (Europees Stabilisatiemechanisme), die speciaal is bedoeld voor noodsituaties. Dat geld moet specifiek gebruikt gaan worden voor met name de medische gevolgen van de coronacrisis. Spanje en Italie zouden respectievelijk 28 miljard euro om 39 miljard euro kunnen krijgen. Als landen meer geld willen, dan gelden voorlopig de oude regels: eerst bezuinigen en de begroting op orde brengen.

Jack Dorsey, de excentrieke oprichter en topman van Twitter, heeft 1 miljard dollar van zijn eigen vermogen geschonken aan de bestrijding van het coronavirus wereldwijd en de hulp aan de armste mensen die getroffen zijn door Covid-19.  Volgens Dorsey is de gift ongeveer 28 procent van zijn totale privévermogen, zo liet hij op Twitter weten. Hij hoopt dat zijn geste anderen zal inspireren om ’ook iets dergelijks te doen’.

Wereldwijd zijn ruim 74.000 mensen bezweken aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van overheden en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Deze organisatie heeft de bestrijding van het coronavirus volgens de Amerikaanse president Donald Trump “grondig verpest”. Trump luchtte dinsdag weer eens zijn hart op Twitter. “Om een of andere reden, hoewel grotendeels gesponsord door de VS, doch zeer China-gericht. Daar gaan we eens goed naar kijken”, aldus Trump. Volgens de president was het maar goed dat hij een advies om de grenzen voor China open te houden in de wind sloeg. De VS is inmiddels het land met de meeste vastgestelde coronabesmettingen.

Bill Gates laat met zijn bekende stichting fabrieken bouwen voor vaccins tegen het coronavirus. De oprichter van Microsoft kiest de zeven meest veelbelovende vaccins uit, maar slechts twee daarvan zullen gebruikt worden. Hiermee hoopt de hij sneller een vaccin beschikbaar te maken. Met de Bill & Melinda Gates Foundation, laat Gates zeven fabrieken bouwen voor de meest veelbelovende vaccins in de strijd tegen het coronavirus.

De Britse premier Boris Johnson ligt in stabiele toestand op de intensive care afdeling van ernstige verschijnselen van het coronavirus. Johnson werd maandagavond opgenomen en kreeg zuurstof toegediend, maar had geen beademingsapparaat nodig. Hij heeft ademhalingsproblemen, maar er is geen longontsteking bij hem vastgesteld.

Comments are closed.