PL gaat in districten samenwerking aan met andere politieke partij
maart 25, 2020
Today In Pop History – 25 maart 2020
maart 25, 2020
Show all

Corona wereldwijd:

  • Trump wil dat Amerikaanse economie weer volop draait ‘rond Pasen’
  • Braziliaanse president vindt lockdowns vanwege ‘griepje’ zwaar overdreven
  • Noodtoestand in Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea schiet VS te hulp
  • Aantal besmettingen op Aruba in twee dagen verdubbeld

Op Aruba is het aantal bevestigde besmettingsgevallen in twee dagen bijna verdubbeld. Maandag stond de teller op negen, dinsdagavond was het opgelopen tot zeventien. Onder de patiënten is een medewerker van het ziekenhuis in Oranjestad. Aruba heeft 106.000 inwoners. De hogere cijfer hangt volgens de minister van Gezondheidszorg samen met het grotere aantal tests dat wordt afgenomen. Curaçao houdt vast aan de praktijk waarbij alleen mensen getest worden die al symptomen van de ziekte covid-19 vertonen en uit het buitenland komen. Toch steeg ook daar het aantal bevestigde gevallen gisteren, van vier naar zes. Op Sint Maarten zijn op het Nederlandse gedeelte twee besmettingen bekend, evenals op het Franse gedeelte. Op Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn geen besmettingen geregistreerd. Wel zijn er ongeveer 250 mensen in quarantaine op Bonaire.

Zuid-Korea gaat tests voor het coronavirus naar de VS sturen, als het die tenminste nog overheeft. President Trump heeft in een telefoongesprek met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Moon Jae-in toegezegd dat hij zal zorgen voor goedkeuring door de instantie die toeziet op medicijnen in de VS, de Food and Drug Adminstration (FDA).

Zuid-Korea is snel nadat het virus daar toesloeg begonnen met het op grote schaal testen van mogelijke patiënten. Bij een positieve uitslag moesten mensen in quarantaine en werden zoveel mogelijk mensen met wie zij contact hadden gehad getraceerd en ook getest. Daardoor wist het land de verspreiding naar verhouding snel te vertragen en zijn er relatief weinig doden: 120 op ruim 9000 besmettingen. Ook is de afgelopen twee weken het aantal besmettingen beperkt gebleven tot niet meer dan 100 per dag. In de VS werden aanvankelijk maar weinig tests afgenomen. Het aantal besmettingen neemt nu snel toe met duizenden per dag. Vooral de staat New York wordt de laatste dagen zwaar getroffen: daar zijn zo’n 25.000 mensen besmet, van wie 15.000 in de stad New York – een derde van alle gevallen in de VS.

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat de Amerikaanse economie medio april weer op volle toeren draait, heeft hij dinsdag gezegd tijdens een vragensessie. Trump slaat daarmee de waarschuwingen van deskundigen in de wind. Hij legde ook uit dat de Verenigde Staten ook geen drastische maatregelen treffen om verkeersdoden of griepslachtoffers te voorkomen. Volgens de president kunnen mensen social distancing ook toepassen terwijl ze aan het werk zijn. Met zijn opmerkingen gaat de Amerikaanse president in tegen de analyses van deskundigen uit zijn eigen regering. Het Pentagon liet al weten dat de crisis rond het virus waarschijnlijk nog maanden zal duren.

São Paulo, de grootste Braziliaanse stad, is in de strijd tegen het coronavirus in lock-down gegaan. Die maatregel was tegen het zere been van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die inwoners oproept om gewoon te blijven werken en het dagelijkse leven op te pakken. “De massahysterie rondom het virus is veroorzaakt door de media, die mij proberen af te zetten.” Bolsonaro bestempelt het coronavirus aldoor als “een klein griepje”. Scholen moeten ook openblijven, omdat het virus alleen gevaarlijk is voor ouderen, zo redeneert de president. In Brazilië zijn tot dusver ongeveer 2.000 mensen besmet en 25 patiënten overleden.

Amerikaans Congres stemt derde keer wel in met steunpakket van 2 biljoen

Het Amerikaanse Congres is het woensdag na dagenlang onderhandelen eens geworden over een economisch steunpakket ter waarde van 2 biljoen dollar. Het pakket is nodig om de impact van het coronavirus op de Amerikaanse economie te verzachten. Het pakket bestaat onder meer uit geld dat vrijelijk uitgeleend kan worden aan bedrijven en directe betalingen aan Amerikaanse gezinnen. Ook wordt geld vrijgemaakt voor werkloosheidsuitkeringen. Zo is er een bedrag van 500 miljard dollar vrijgemaakt om grote bedrijven een financiële injectie te geven via het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Voor het midden- en kleinbedrijf is 367 miljard dollar gereserveerd. Het geld is bedoeld voor bedrijven die als gevolg van het coronavirus moeilijk lonen kunnen uitbetalen. Een ander onderdeel van het pakket is een directe betaling aan Amerikaanse burgers. Volwassenen die tot 75.000 dollar per jaar verdienen, kunnen een cheque van maximaal 1.200 dollar in de brievenbus verwachten. Ook maakt de Amerikaanse regering 130 miljard dollar vrij voor ziekenhuizen. Daarnaast komt er een stimuleringsfonds ter waarde van 150 miljard voor staten en gemeentebesturen.

Turks OM klaagt 20 verdachten aan vanwege moord op Khashoggi

Het Openbaar ministerie in Istanbul klaagt twintig verdachten aan vanwege betrokkenheid bij de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Twee prominente Saudiërs zijn volgens de Turkse aanklagers de bedenkers van de aanslag in oktober 2018 op het Saudische consulaat in Istanbul. Achttien anderen moeten terechtstaan omdat ze betrokken zouden zijn bij de uitvoering van de moordplannen. Saudi-Arabië heeft nog niet gereageerd op de Turkse aanklachten. Jamal Khashoggi werd anderhalf jaar geleden vermoord in het consulaat, toen hij papieren in orde kwam maken met het oog op zijn voorgenomen huwelijk. Hij zou zijn opgewacht door een Saudisch doodseskader in de diplomatieke vertegenwoordiging. Het lichaam zou daarna aan stukken zijn gesneden en uit het pand zijn gesmokkeld. Het is spoorloos verdwenen. Khashoggi, die woonde en werkte in de VS, was een uitgesproken criticus van de Saudische koninklijke familie die met harde hand het land regeert. Saudi-Arabië, dat onder grote internationale druk kwam te staan door deze zaak, heeft vijf mensen ter dood veroordeeld voor de politieke moord. Drie anderen kregen een celstraf. De verloofde van Khashoggi, mensenrechtenorganisaties en ook The Washington Post spraken van een schijnproces, waarin de werkelijk verantwoordelijken buiten schot bleven.

Gevangenisprotest in Colombia tegen gebrek aan coronamaatregelen

In een aantal gevangenissen in Colombia brak in het weekeinde massaal protest uit tegen het gebrek aan maatregelen van de gevangenisautoriteiten om het coronavirus in te dammen. Vooral in de La Modelo-gevangenis in Bogota zouden de protesten uit de hand zijn gelopen. Er zouden geen gevangenen zijn ontsnapt. La Modelo is een beruchte gevangenis waar zo’n 11.000 gevangenen zitten, terwijl er maar plek is voor 4.000 mensen. Gevangenissen in Colombia staan erom bekend dat de hygiënische regels niet zo nauw worden genomen. In Colombia is het eerste dodelijke slachtoffer gevallen aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een 58-jarige taxichauffeur uit Cartagena, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Begin maart zou hij enkele Italiaanse toeristen hebben vervoerd, twee dagen later vertoonde hij symptomen van COVID-19. De man, die andere onderliggende aandoeningen had, is op 16 maart overleden. In Colombia zijn 210 bevestigde besmettingen met het coronavirus. In Bogota geldt een algehele quarantaine voor het hele. Alle grenzen, scholen en cafés zijn er gesloten.

Comments are closed.