-Trump roept Florida op cruiseschip met coronabesmettingen toe te laten
-Coronamaatregelen in Italië en Spanje lijken langzaam effect te hebben
-Pentagon weigert evacuatie van vliegdekschip met 100 coronabesmettingen
-Bolsonaro kiest andere toon: corona ‘grootste uitdaging voor deze generatie’
-VS wil honderden noodziekenhuizen inrichten in strijd tegen corona
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de autoriteiten in Florida vannacht opgeroepen om het cruiseschip MS Zaandam van de Holland America Line (HAL) toe te laten. Op het schip bleken vorige week meerdere mensen besmet met het coronavirus. Vier opvarenden kwamen vorige week om het leven. Sindsdien zoekt het schip, dat onder de Nederlandse vlag vaart, naar een bestemming. “De passagiers gaan dood op het schip”, zegt Trump. “Ik doe wat juist is. Niet alleen voor ons, maar voor de mensheid.” Het cruiseschip zou eigenlijk aanmeren in Chili, maar is vanwege de besmettingen geweigerd. Een deel van de passagiers is inmiddels overgebracht naar een ander cruiseschip. Op het cruiseschip bevonden zich in totaal 1.243 passagiers en 586 bemanningsleden. De gouverneur van Florida heeft eerder aangegeven het cruiseschip te willen weigeren, omdat die volgens hem haar zieke passagiers wil “dumpen” in Florida.
Met ruim 12.000 doden en meer dan 100.000 besmettingen is Italië dé coronabrandhaard van Europa. Daarna Spanje, met iets meer dan 8000 doden en ruim 95.000 besmettingen. Beide landen zitten op slot, wat betekent dat burgers alleen nog maar de deur uit mogen als het echt noodzakelijk is, zoals voor het doen van boodschappen. En die aanpak lijkt langzamerhand zijn vruchten af te werpen. Het is nog te vroeg om harde conclusies te trekken, maar heel voorzichtig is er reden tot optimisme. In Italië daalt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen. En ook in Spanje lijken de cijfers zich te stabiliseren. Het virus moet nu vooral uitrazen. De Wereldgezondheidsorganisatie roept op om zoveel mogelijk te testen en iedereen die besmet is volledig te isoleren.
De commandant van het Amerikaanse vliegdekschip de USS Theodore Roosevelt heeft in een brief de noodklok geluid over de situatie op het schip. Meer dan honderd van de bijna vijfduizend bemanningsleden zijn positief getest op het coronavirus. De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper heeft dinsdag echter laten weten een evacuatie van het schip nog niet nodig te vinden. Wel is het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, bezig om hulpmiddelen en assistentie naar het schip te vervoeren. Geen van de crewleden zou op dit moment ernstig ziek zijn. De USS Theodore Roosevelt ligt sinds een week in de haven van Guam, een Amerikaans eiland in de Stille Oceaan.
De Braziliaanse president Bolsonaro heeft dinsdagavond in een tv-toespraak waarschuwend gesproken over het coronavirus. Dat is nieuw: tot nu toe relativeerde Bolsonaro voortdurend de ernst van de epidemie en bekritiseerde hij de maatregelen die overal in zijn eigen land van kracht zijn. Nu noemt hij de crisis “een van de grootste uitdagingen van deze generatie”. Bolsonaro zegt zich grote zorgen te maken over het leven onder deze beperkingen, maar ook over het banenverlies dat het gevolg zal zijn van de uitbraak.
De Verenigde Staten willen honderden noodziekenhuizen inrichten om de druk die door het coronavirus op het zorgsysteem is komen te liggen te verminderen. Dinsdag werden ongeveer 16.000 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee het aantal besmettingen in het land oploopt tot een totaal van bijna 180.000. Vanwege het hoge aantal besmettingen is het Amerikaanse leger op zoek naar hotels, slaapzalen, congrescentra en grote open ruimtes om 341 noodziekenhuizen in te kunnen opzetten, vertelde het hoofd van de ingenieursafdeling van het Amerikaanse leger dinsdag in het televisieprogramma Good Morning America. New York vormt het epicentrum van de corona-uitbraak in de Verenigde Staten, er zijn bijna 76.000 mensen besmet met het virus. De Amerikaanse regering meldde maandag op basis van modellen dat COVID-19 tot 200.000 doden in de Verenigde Staten kan leiden.