10 Mobiel – Sunayna Wahi – 27 maart 2020
maart 27, 2020
Geen update Covid-19 team Toespraak president Bouterse gepland
maart 27, 2020
Show all

Corona (wereldwijd):

  • 112 nieuwe doden door coronavirus, meeste gemelde sterfgevallen tot nu toe
    -Britse premier Johnson besmet met coronavirus
  • EU-leiders worden het niet eens over steunpakket
  • G20 trekt 5 biljoen dollar uit voor economische maatregelen
    -VS gaat China voorbij als land met meeste coronabesmettingen
  • Vrees in Italië voor nieuwe corona-uitbraak in zuiden van het land

Nog eens 112 personen in Nederland zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag in de dagelijkse update. Dit is tot nu toe verreweg het grootste aantal gemelde overleden coronapatiënten in één dag. Ziekenhuizen kregen er 349 nieuwe COVID-19-patiënten bij. In totaal zijn in Nederland 546 coronapatiënten overleden. Het aantal bevestigde besmettingen steeg met 1.172 tot 8.603. Op donderdag kregen ziekenhuizen er 315 nieuwe patiënten bij en werden 78 sterfgevallen gemeld. Nog niet eerder werden er in 24 uur tijd zoveel sterfgevallen gemeld als nu met 112 overleden coronapatiënten. Daarvoor was tachtig sterfgevallen nog het grootste aantal. Elke dag wordt een update gegeven van de laatste 24 uur. Dit betekent niet dat er bijvoorbeeld van woensdag op donderdag 78 mensen zijn overleden. Sommige sterfgevallen worden namelijk niet op dezelfde dag geregistreerd. Volgens het RIVM hebben de genomen maatregelen mogelijk al invloed op het aantal overledenen en het aantal mensen dat in het ziekenhuis belandt, aangezien die aantallen “minder snel toenemen dan je zonder maatregelen zou verwachten”. “Als deze lijn zich doorzet, dan kan over een aantal dagen geconcludeerd worden of de genomen maatregelen – afstand houden, sociaal contact beperken, handen wassen – werken.” Het werkelijke aantal besmettingen met het COVID-19-virus ligt overigens hoger. Door de beperkte testcapaciteit kan niet iedereen getest worden. Met name patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen en zorgverleners worden getest.

Om besmetting met het coronavirus te beperken is het nodig te weten dat: het coronavirus zich vooral van mens op mens verspreidt via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurknoppen is klein en wordt nog kleiner als de handen vaak worden gewassen. De kans op verspreiding neemt ook flink als door minstens 1,5 meter tot 2 meter afstand te houden van anderen. Verder heeft de WHO vastgesteld dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld twee à drie anderen kan besmetten. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen. Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten. Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico’s.

De Britse premier Boris Johnson meldt vrijdag dat hij besmet is met het coronavirus. Hij heeft sinds donderdag milde ziekteverschijnselen. De 55-jarige premier zal zijn werkzaamheden voortzetten, maar verblijft vanwege de besmetting in thuisisolatie. Hij was dinsdag nog in het parlement voor een wekelijkse vragensessie. Op dat moment vertoonde hij nog geen symptomen. Johnson werd in zijn ambtswoning getest op het coronavirus vanwege een verhoogde lichaamstemperatuur en hoestklachten, vertelt hij in een video op Twitter. Daarin benadrukt hij het belang van thuisblijven. “Bescherm het gezondheidsstelsel en red levens.” In het Verenigd Koninkrijk zijn officieel in totaal 11.658 personen besmet met het coronavirus. Ook de Britse kroonprins Charles (71) is positief getest. Hij heeft milde symptomen en verblijft in thuisisolatie. In het Verenigd Koninkrijk zijn 578 coronapatiënten overleden. Deze week zijn door de Britse autoriteiten extra maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Uit nieuwe modellen blijkt namelijk dat mogelijk een kwart miljoen inwoners aan COVID-19 kan sterven. Sinds dinsdag is het niet toegestaan voor de bevolking om voor niet-noodzakelijke zaken het huis verlaten.

De Verenigde Staten is sinds donderdag het land met de meeste bevestigde besmettingsgevallen van het coronavirus. Volgens cijfers van de prestigieuze Johns Hopkins University zijn er donderdag sinds de uitbraak officieel 82.404 Amerikanen besmet geraakt met het virus. Het aantal besmettingen in de VS nam vooral de afgelopen dagen explosief toe. In een week tijd zijn er ruim 55.000 besmettingen bijgekomen. Daarmee gaat de VS China voorbij als land met het hoogste besmettingscijfer. In China, het land waar de virusuitbraak eind november begon, staat het cijfer op 81.782. Italië, met 80.589 bevestigde besmettingen het zwaarst getroffen Europese land, is nog altijd met afstand het land met de meeste doden als gevolg van het coronavirus, namelijk 8.215. In de VS overleden tot nu toe zo een 1.178 mensen aan de gevolgen.

In Italië wordt gevreesd dat er een nieuwe corona-uitbraak gaat plaatsvinden, maar dan in het zuiden van het land, zo meldt de BBC donderdag. Het noorden, voornamelijk de regio Lombardije, werd zwaar getroffen door het coronavirus, maar daar lijkt de verspreiding nu af te remmen. In het zuiden van het land is echter een scherpe stijging in het aantal bevestigde besmettingen te zien. In totaal zijn er in Italië 8.215 mensen overleden aan de gevolgen van het COVID-19-virus en 80.539 mensen besmet. Het is het zwaarst getroffen land in Europa. In Zuid-Italië is het virus nog niet zo zwaar verspreid als in het noorden, maar de meer zuidelijke regio’s Lazio, waar de hoofdstad Rome ligt, en de regio Campania, waar Napels ligt hebben een minder goed voorbereid zorgsysteem dan het noorden. Het zuiden van Italië is ook overwegend armer. In Campania zijn tot nu toe 74 mensen overleden, in Lazio staat dat aantal op 95.

De leiders van de G20 hebben donderdag toegezegd om 5 biljoen dollar in te zetten om de economische gevolgen van de coronacrisis in te dammen. In een gezamenlijke verklaring zeiden de leiders onder aanvoering van G20-voorzitter Saoedi Arabië er “alles aan te zullen doen om de pandemie te overwinnen”. De politici hebben onder meer afspraken gemaakt over een onbelemmerde aanvoer en doorvoer van medische apparatuur en andere producten. Daarnaast zullen er financiële middelen vrijgemaakt worden zodat de noodzakelijke fiscale maatregelen genomen kunnen worden. Ook hebben de G20-leiders afgesproken om de productie van medische apparatuur te versterken, onderling klinische data te delen en om de mogelijkheden om op te treden tegen infectieziekten uit te breiden. Zwakkere, voornamelijk Afrikaanse, landen en bevolkingsgroepen zoals vluchtelingen, moeten ook extra hulp gaan krijgen, menen de twintig partijen. Om landen te steunen met het “meest volledige gebruik van alle mogelijke middelen” heeft de G20 ook de hulp gevraagd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank Groep.

Noodkreet van ruim 5.000 artsen om Grieks vluchtelingenkamp te evacueren Ruim vijfduizend Europese artsen roepen de Europese Unie op het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos zo snel mogelijk te evacueren. Als het coronavirus daar uitbreekt, zijn de gevolgen volgens hen niet te overzien. De omstandigheden in het overvolle kamp zijn al jaren buitengewoon slecht. Een uitbraak van het COVID-19-virus zou volgens de artsen catastrofale gevolgen hebben. Artsen roepen EU-landen op zich aan de Turkijedeal te houden. Daarin werd vier jaar geleden afgesproken dat elk land vluchtelingen uit Griekenland en Turkije zou opnemen, maar dat is nauwelijks gebeurd. Verspreiding van de vluchtelingen over het vasteland in Griekenland is volgens de artsen geen oplossing, omdat de kampen ook daar vol zitten. In het kamp zijn nog geen coronagevallen vastgesteld. Wel zijn inmiddels vier bewoners van het eiland Lesbos besmet met het virus. Hulporganisaties maken zich ernstige zorgen over het uitblijven van een noodplan voor het geval dat het coronavirus in het kamp uitbreekt. De zo’n 24.000 kampbewoners delen in sommige gebieden één kraan per 1.300 mensen, één wc per 160 en één douche per 240 personen. Gezinnen zitten in tentjes of zijn alleen van elkaar gescheiden door een stuk plastic. In het gebied rondom het kamp, de zogenaamde ‘Olive Grove’, bevinden zich vluchtelingen en migranten die niet in het kamp passen. Daar zijn de omstandigheden nog slechter, en er zijn geen toiletten in de ruime omtrek. In het kamp zelf wordt niet getest op het coronavirus, maar wel gescreend.

Comments are closed.