‘Betaling openstaande branstofrekening belangrijk’
februari 28, 2020
Skalians en milieuvervuiling binnenland zorgwekkend
februari 28, 2020
Show all

Corona-virus:

-Alle hens aan dek bij corona-bestrijders EU
-Tweede coronabesmetting in Nederland; patiënt in thuis-isolatie

De EU wil samen optrekken in de strijd tegen het coronavirus. De oproep kwam gisteren van EU-commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides. Landen moeten niet in paniek raken, zei ze. Volgens haar is de EU klaar om de reacties te coördineren. De Europese Commissie maakte deze week ook bekend dat er 232 miljoen euro is uitgetrokken voor de bestrijding van corona. Hiervan gaat 114 miljoen naar de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat geld is met name bedoeld voor landen met een zwakke gezondheidszorg, zodat ze zich beter kunnen voorbereiden op een crisis. Ook gaat er 100 miljoen naar urgent onderzoek voor preventieve middelen. Verder krijgen Afrikaanse onderzoeksinstituten 15 miljoen voor hulp bij het ontwikkelen van snelle diagnoses. Tot slot is er ook 3 miljoen beschikbaar gesteld voor het terughalen van EU-burgers uit de Chinese stad Wuhan.

Inmiddels is in Nederland een tweede persoon positief getest op het coronavirus. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen. Bij de vrouw werd in de nacht van donderdag op vrijdag vastgesteld dat ze besmet is. De patiënte heeft geen link met de man bij wie donderdag het coronavirus is vastgesteld. Ze was vorige week in de Italiaanse regio Lombardije, waar meerdere mensen besmet zijn met het virus. De eerste patiënt in Nederland werd woensdag opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Ook hij is onlangs in Lombardije geweest.

Werelwijd staat het totaal aantal besmettingen op meer dan 80.000. Er zijn inmiddels meer dan 2800 personen overleden aan de gevolgen van het Corona-virus.

Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. De meeste besmettingen gebeuren door iemand die ‘veel virus bij zich draagt’ en (zwaardere) symptomen heeft. Er zijn slechts enkele ‘asymptomische besmettingen’ bekend. Mensen die het coronavirus oplopen, hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. Van de tot nu toe bekende gevallen van besmetting heeft zo’n 17 procent ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er overlijden met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten, maar er zijn enkele ook jonge, gezonde slachtoffers gevallen. Om verspreiding of besmetting te voorkomen, was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Blijf thuis als je ziek bent en loop met een boog van anderhalf tot twee meter om hoestende mensen heen. Het verschil tussen griep en het Coronavirus is alleen vast te stellen door een test. Pas als je longklachten hebt én onlangs in de Wuhan-regio bent geweest óf contact hebt gehad met een besmet iemand, bestaat de kans dat je geïnfecteerd bent.

Comments are closed.