Corona (COVID-19- virus):

Waterverkeer Corantijnrivier sterk gereguleerd
april 24, 2020
10 Mobiel – Evita Leter – 24 april 2020
april 24, 2020
Show all

Corona (COVID-19- virus):

-Braziliaanse president Bolsonaro ruziet met iedereen tijdens coronacrisis
-Lijken op straat en overbelaste zorg in Ecuador: ‘Net een horrorfilm’
-Onderzoek: aantal besmettingen China lag vier keer hoger dan gemeld
-Wereldwijde bijdrage aan vaccinonderzoek WHO, VS doet niet mee

De WHO heeft vrijdag een omvangrijk initiatief gelanceerd om onderzoek te doen naar een geneesmiddel tegen COVID-19. Veel landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties hebben hun medewerking toegezegd, maar de Verenigde Staten doen niet mee. Als onderdeel van het onderzoek gaan landen veel nauwer samenwerken in de hoop de zoektocht naar een geneesmiddel te versnellen. Informatie over de ontwikkeling en tests van medicijnen en mogelijke vaccins wordt wereldwijd gedeeld, zodat landen op de hoogte blijven van elkaars werk. Naast regeringen van NAVO-lidstaten hebben ook vele medische instanties en bedrijven zich aangesloten bij het samenwerkingsverband. Ook de Bill and Melinda Gates Foundation, de stichting van Microsoft-oprichter Bill Gates, is betrokken bij het wereldwijde onderzoekcollectief. Een opvallende afwezige bij het overleg was de Verenigde Staten. Een woordvoerder van de Amerikaanse VN-gezant stelde dat de VS eerst wil afwachten hoe het initiatief zich ontwikkelt. De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt de gezondheidsorganisatie ervan te traag te hebben gehandeld na de uitbraak van het virus. Ook vindt hij dat de WHO China, dat in zijn ogen niet transparant was over de verspreiding en het gevaar van het coronavirus, de hand boven het hoofd houdt. Als gevolg daarvan stopte Trump de Amerikaanse bijdrage aan de WHO, zo’n 500 miljoen dollar per jaar.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro wil niets liever dan de economie van zijn land heropenen. Daarover ruziet hij met de gouverneurs van de Braziliaanse staten en leden van zijn eigen kabinet. Experts zeggen ondertussen dat de uitbraak in Brazilië haar piek nog niet heeft bereikt. Brazilië geldt momenteel als het zwaarst getroffen land in Zuid-Amerika, met ruim 46.000 bevestigde besmettingen en bijna drieduizend doden volgens de officiële cijfers. Zorgmedewerkers, onderzoekers, journalisten en grafdelvers zeggen dat de situatie in werkelijkheid veel ernstiger is. Een onderzoeksgroep van verschillende Braziliaanse universiteiten en andere instituten schat dat het aantal ziektegevallen waarschijnlijk zo’n twaalf keer hoger is dan in de officiële cijfers wordt gemeld. President Bolsonaro wil koste wat het kost de Braziliaanse economie zo snel mogelijk weer op gang krijgen. Hij deed zijn bijnaam ‘de Tropische Trump’ eer aan, door de ernst van de uitbraak tot in een laat stadium te ontkennen en pseudowetenschappelijke kuren aan te bevelen. Volgens andere opinieonderzoeken probeert een ruime meerderheid van de Brazilianen de WHO-voorschriften voor het bestrijden van het coronavirus te volgen. Zelfs drugsbendes die de scepter zwaaien in de favela’s, de uitgestrekte sloppenwijken, hebben maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het virus in te dammen.

Officieel eiste het coronavirus in Guayaquil, de grootste stad van Ecuador, ruim 500 levens, maar de autoriteiten geven toe dat het werkelijke dodental veel hoger ligt. In de Britse krant The Guardian zegt de burgemeester dat er mogelijk al meer dan 8000 doden vielen. “Niemand was voorbereid op deze pandemie. Het was hier in Guayaquil net een horrorfilm,” zegt hij. Guayaquil is een havenstad met bijna drie miljoen inwoners. Door handel en emigratie zijn er veel contacten met de rest van de wereld. Het eerste officiële coronageval was een vrouw die in Spanje was geweest. De regering stuurde duizenden goedkope kisten van karton naar Guayaquil, extra mankracht om de lichamen te begraven en koelcontainers om de doden te bewaren. Er verrees een noodhospitaal, en inmiddels lijkt de piek van de epidemie bereikt. Er wordt in Ecuador nu gesproken over versoepeling van de lockdown. De economische schade is gigantisch: het land zat voor de komst van corona al in een crisis.

In China zijn in de eerste weken van de corona-uitbraak mogelijk zeker 232.000 mensen besmet geraakt met het virus, vier keer zoveel als de officiële cijfers weergeven. Dat blijkt uit een studie van Hongkongse onderzoekers, meldt The Guardian. Het Chinese vasteland maakte op 20 februari melding van 55.000 besmettingsgevallen. Volgens de onderzoekers, in hun artikel in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, was dat aantal veel hoger geweest als de uiteindelijke definitie van covid-19 vanaf het begin was gehanteerd. Tussen 15 januari en 3 maart heeft de Chinese gezondheidscommissie zeven definities van covid-19 gebruikt. Als de vijfde versie van de definitie was toegepast op de hele uitbraak, wordt geschat dat op 20 februari 232.000 besmettingen zouden zijn geconstateerd, in tegenstelling tot de 55.508 bevestigde gevallen. De definities werden steeds aangepast omdat de wetenschappelijke kennis over corona en de laboratoriumcapaciteit zich ontwikkelden. Er zijn inmiddels ongeveer 83.000 besmettingen vastgesteld in China. Wereldwijd zijn dat er ruim 2,6 miljoen. Er zijn ruim 183.000 geregistreerde doden. China krijgt internationaal al weken kritiek op de manier waarop het land met het coronavirus omgaat. De VS en Australië hebben opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar hoe het virus is aangepakt in het beginstadium.

Comments are closed.