– WHO bestempelt corona-uitbraak officieel als pandemie
-COVID-19 testen in Suriname tot nu toe negatief
-Tocht geen verscherpte maatregelen; volksgezondheid trekt bericht in
-VS slecht voorbereid; het aantal coronabesmettingen loopt op
-Italie stelt coronaregels die 60 miljoen Italianen moeten naleven
De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO heeft COVID-19 woensdag verklaard tot pandemie, oftewel een epidemie op wereldwijde schaal. Tot op heden kwalificeerde de WHO COVID-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt, nog als een internationale gezondheidscrisis in verschillende landen. Wereldwijd zijn er tot en met woensdagochtend in totaal ruim 118.000 besmettingen met het COVID-19-virus geconstateerd. Bijna 4.300 mensen zijn aan COVID-19 bezweken.
Nog nooit eerder leidde een coronavirus tot een pandemie, zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, het hoofd van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, woensdag tijdens een persconferentie. Volgens hem betekent dit echter niet dat het virus anders moet worden aangepakt. Volgens Tedros is het nog mogelijk om de snelle verspreiding van het virus te stoppen. “We zitten in hetzelfde schuitje en moeten juist handelen en kalm blijven”, aldus Ghebreyesus.
Suriname is officieel nog altijd vrij van het Corona-virus COVID-19. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid in een persbericht. Vier vermoedelijke gevallen zijn allen negatief gestest. Het ging om vier personen die recent in Frans-Guyana waren en die bij terugkeer griepachtige symptomen en ademhalingsproblemen vertoonden.
Inmiddels voeren Suriname en Frans-Guyana een gezamenlijke patrouille uit op de Marowijnerivier om het personenverkeer tussen de landen in de gaten te houden. Ook worden er roadblocks opgezet waar er een screening plaatsvindt van personen. Bij alle grenzen geldt een 100% grenscontrole.
Een bericht dat er per direct verscherpte maatregelen zouden gelden, is kort nadat het is uitgegeven door het ministerie weer ingetrokken. Het bericht meldde dat personen die uit landen komen waar het virus is vastgesteld, niet zouden worden toegelaten tot Suriname. Volksgezondheid stelt dat door miscommunicatie het bericht naar de pers is gestuurd.
In diversie Europese landen grijpt het Coronavirus steeds meer om zich heen. De Italiaanse regering kwam maandag met een decreet, waardoor de levens van 60 miljoen Italianen ingrijpend aan banden wordt gelegd. Zo is reizen alleen toegestaan voor dringende, checkbare werksituaties en noodgevallen of medische redenen. Mensen bij wie het COVID-19-virus is vastgesteld, mogen hun woning helemaal niet verlaten. De Italiaanse regering heeft elke vorm van bijeenkomst in de openbare ruimte of op plekken die toegankelijk zijn voor het publiek verboden. Dat geldt ook voor alle sportevenementen, tot op de hoogste niveaus. De maatregelen blijven van kracht tot 3 april.
In de VS zijn er ook zorgen door het oplopende aantal besmettingen, terwijl het zorgsysteem grote gebreken kent en de president de ernst van de zaak lijkt te bagatelliseren. Officieel telt de VS bijna 800 gevallen, een relatief bescheiden aantal op een bevolking van 327 miljoen. Veel Amerikanen vrezen echter dat hun land slecht voorbereid is. Trump en zijn economisch adviseurs proberen uit alle macht goed nieuws te creëren, om te voorkomen dat coronapaniek de economie schaadt. Een goed draaiende economie is een belangrijke pijler onder Trumps campagne voor herverkiezing in november. Hij verklaart op Twitter dat media en politieke tegenstanders de dreiging van het coronavirus overdrijven. In Nederland zijn er 121 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag. Daarmee komt het totale aantal bevestigde besmettingen op 503. Ook overleed in Nederland opnieuw een patiënt aan de gevolgen van het virus. Het aantal doden door het virus staat daarmee op 5