Leerlingen St. Wilhelmus I slachtoffers beroving
december 18, 2019
Tweede deel ‘Bouwen aan de Wilde Kust’ uitgebracht
december 18, 2019
Show all

Constitutioneel Hof wordt ingevuld

De Nationale Assemblee (DNA) treft deze week voorbereidingen om het Constitutioneel Hof in te vullen. Op z’n vroegst kunnen reeds de komende week kandidaten worden voorgedragen aan president Desi Bouterse om ingesteld te worden.

Het Constitutioneel Hof is een instituut dat onder andere is belast met het toetsen van wetten op hun grondwettelijkheid. De gewijzigde Amnestiewet van 2012 zal een van de eerste wetten zijn die zal worden voorgelegd aan het Hof.

De oppositie is daarover niet te spreken:

VHP-ondervoorzitter Asis Gajadien enkele dagen terug tijdens een partijbijeenkomst in het district Wanica, over de instelling van het Constitutioneel Hof. Bij navraag blijkt inderdaad dat er voorbereidingen getroffen worden voor de invulling van het Hof.

Radio 10 verneemt van bronnen binnen De Nationale Assemblee en het Kabinet van de President, dat wordt getracht dit instituut zo snel mogelijk in te vullen zodat aan de slag kan worden gegaan met het toetsen van onder meer de Amnestiewet. In de Wet Constitutioneel Hof is opgenomen dat er eerst een verzoek moet worden ingediend. In het geval van de in 2012 gewijzigde Amnestiewet mogen 7 DNA-leden of de advocaat van Bouterse dit doen. Volgens de NDP, de politieke partij van Bouterse en de grootste coalitiegenoot, is de wet rechtsgeldig.

Comments are closed.