Constitutioneel Hof doet beroep op beleidsmakers om bescherming en rechten koppels van hetzelfde geslacht nog meer te waarborgen

Wet Collectieve Rechten lnheemse volken en Tribale Volken nu officieel in behandeling in DNA
februari 1, 2023
Inperking openingstijden winkels onbegrijpelijk voor DNA 
februari 1, 2023
Show all

Constitutioneel Hof doet beroep op beleidsmakers om bescherming en rechten koppels van hetzelfde geslacht nog meer te waarborgen

De discussie rond erkenning van het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht laait weer op. Maar deze keer is het Constitutioneel Hof erbij gehaald, waardoor het vraagstuk naar het hoogste niveau ooit is getild in Suriname. Het betreft een mannelijk koppel dat 34 jaren met elkaar woont en in Argentinië is getrouwd. Het paar wenst het huwelijk in Suriname in te schrijven, maar dit werd geweigerd door het Bureau voor Burgerzaken (CBB). Via de advocaten Sharda Sitaram en Milton Castelen hebben zij hun recht gezocht bij het Constitutioneel Hof. Het oordeel van het Hof is dat het CBB terecht het verzoek voor inschrijving van het huwelijk heeft afgewezen:

Maar het oordeel komt samen met een dikke vingerwijzing naar de wetgever. Het Hof wijst beleidsmakers erop dat Suriname verdragen heeft geratificeerd, waarin de rechten van koppels van hetzelfde geslacht gerespecteerd dienen te worden. Het advies is dan ook dat de nationale wetgeving aangevuld dient te worden om deze rechten, waaronder ook de mogelijkheid om met elkaar te trouwen, te beschermen:

Gloria Sterling, voorzitter van het Constitutioneel Hof gisteren tijdens een openbare zitting. 

De discussie rond homohuwelijk laait weer op met een mannelijke koppels dat zich als getrouwd wenste te registreren in Suriname. Het Hof stak, voor nu, er een stokje voor, maar adviseert beleidsmakers tegelijkertijd om wetgeving te maken om dit te faciliteren.

Comments are closed.