Congres voor werkplan voor zelfmoordpreventie op komst

Rechter doet dinsdag uitspraak in zaak MinOWC-BVL
oktober 8, 2019
Wetsvoorstel Industriële Hennep klaar voor behandeling DNA
oktober 8, 2019
Show all

Congres voor werkplan voor zelfmoordpreventie op komst

Het Psychiatrisch Centrum Suriname hield maandag in samenwerking met Volksgezondheid en de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie [PAHO] een congres om het probleem van zelfmoordgevallen aan te pakken. Het thema was: “Op weg naar een werkplan voor zelfmoordpreventie”. Het doel om gezamenlijk met alle actoren een werkplan te ontwikkelen, zegt Rudy Dwarkasingh, Waarnemend Medisch Directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname.

U hoorde Rudy Dwarkasingh, Waarnemend Medisch Directeur van het Psychiatrisch Centrum. Het Wetenschappelijk Suïcide Preventie Comité, ingesteld door het Volksgezondheidsministerie, heeft in april 2016 een rapport uitgebracht met maatregelen om suïcide tegen te gaan. Dit rapport is verheven tot het Nationaal Suïcide Preventie- en Interventieplan 2016-2020.

Volgens de minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, is het belangrijk dat alle actoren de handen inéénslaan om te werken aan het terugdringen van het probleem. Het is een nationale zaak volgens de bewindsman, die opmerkt dat ook de politie te maken heeft met personen die uit het leven willen stappen.

Suriname heeft met 26 gevallen per 100 duizend inwoners 1 van de hoogste gevallen van zelfmoord in vergelijking met het wereldwijde gemiddelde van 16 gevallen per 100 duizend inwoners. Per jaar overlijden ongeveer 150 mensen door middel van zelfmoord blijkt uit beschikbare gegevens. Op de Emergency unit van het Academisch Ziekenhuis melden zich ongeveer 700 mensen per jaar waarvan wordt aangenomen dat ze zelfmoord probeerden te plegen.

Comments are closed.