Compensatie zuurstofproductie slepend en ingewikkeld proces

10 Mobiel – Jurmain Van Troon – 31 mei 2022
mei 31, 2022
Nationaal Jeugdparlement op de operatietafel
mei 31, 2022
Show all

Compensatie zuurstofproductie slepend en ingewikkeld proces

Als carbonnegatief land staat Suriname in de voorste rij landen die in aanmerking komen voor CO2-compensatie. Maar uitbetalingen voor geproduceerde carboncredits worden niet slechts verstrekt op basis van best practices of goed natuurbehoud. Het proces is ingewikkeld en lang. Zo leeft het idee dat de fondsen, die worden beheerd door rijke geïndustrialiseerde landen, juist naar redenen zoeken om niet over te hoeven gaan tot de compensatie. De kanttekeningen bij Suriname zijn onder andere de houtkap en kleinschalige mijnbouw:

Minister Sylvano Tjong-Ahin van Milieu en Ruimtelijke Ordening. Oliemaatschappij Total heeft 50 miljoen Amerikaanse dollar toegezegd voor carboncredits. Het geld is echter niet bestemd voor de staatskas, maar duurzame projecten om de zuurstofproductie te stimuleren. Eventuele omzetten uit deze projecten moeten dan ook niet terugvloeien in de staatskas, maar zijn bestemd voor lokale binnenlandgemeenschappen waar het zuurstof geproduceerd wordt:

Andermaal minister Sylvano Tjong-Ahin van Milieu en Ruimtelijke Ordening, over het ingewikkeld proces dat Suriname moet doorlopen om betaald te worden voor zuurstofproductie.

Comments are closed.