Coalitie DNA wijzigt kiesstelsel in haar eentje

Good Governance basis voor succesvolle bedrijfsvoering
maart 29, 2019
6e Curaçao Infomart in Suriname
maart 29, 2019
Show all

Coalitie DNA wijzigt kiesstelsel in haar eentje

Partijcombinatie niet langer toegestaan tijdens verkiezingen

De tijd van partijcombinaties die met behoud van hun eigen identiteit de verkiezingen in gaan is voorbij. Met algemene 29 stemmen werd de Kiesregeling in het parlement dusdanig gewijzigd om dit te voorkomen. Het was een totale NDP en partners aangelegenheid.

De oppositie werkte niet mee aan de wetswijziging. Zij praten over een beperking die de NDP en de regering wensen op te leggen aan politieke tegenstanders uit vrees voor een bundeling van oppositiepartijen die hen uit het machtscentrum kan verjagen:

Ook het overleggen van een ledenlijst tijdens het verkiezingsproces waaruit zou moeten blijken dat de politieke partij minstens 1% van het kiezersvolk achter zich heeft is afgeschaft. In plaats daarvan komt een waarborgsom dat gelijk is aan 1% van het electoraat maal SRD 25. Dit komt al gauw op ruim SRD 100.000. Bij zetelwinst in DNA of als blijkt dat de politieke partij minimaal 1% van het electoraat achter zich wist te krijgen, vindt er restitutie plaats

Er zijn nog enkele technische wijzigingen geweest aangaande het decreet op Politieke partijen. De oppositie kon zich voor een goed deel wel terugvinden in deze aanpassingen. Vandaar dat er niet werd tegengestemd, maar koos men de zaal nog voor de stemming te verlaten.

Comments are closed.