Cluster-lab LVV gaat boeren begeleiden van beplanting tot oogst

CLO wil versoepeling ‘bouwrente’ minder draagkrachtigen
maart 24, 2014
Onderwijsminister gaat voor professionelere aanpak technisch onderwijs
maart 24, 2014
Show all

Cluster-lab LVV gaat boeren begeleiden van beplanting tot oogst

Boeren in Suriname, die bijdragen aan de lokale voedselvoorziening of produceren voor de export, kunnen vanaf begin 2015 rekenen op sterk verbeterde begeleiding, door het nieuw op te zetten clusterlaboratorium van het ministerie van LVV.

Dit lab, waarvoor de eerste steenlegging vrijdag is gedaan, moet het hele teeltproces van gewassen, vanaf de bodemgesteldheid, tot aan de bedreigingen van ziekten en plagen monitoren.

Verder kan met het cluster-lab, dat in feite een verzameling wordt van kleine specialistische laboratoria, veel beter dan nu het geval is, toezicht worden gehouden op het correct gebruik van pesticiden zegt Gerrit Breinburg, onderdirecteur LVV.

Het cluster-lab moet bovendien in aanzienlijke mate bijdragen aan de productie van groenten die de strengste internationale normen van voedselveiligheid kunnen doorstaan, dit met het oog op de export. Met het residu laboratorium, die ook in aanbouw is, kan LVV straks de geoogste groenten controleren op geschiktheid voor menselijke consumptie. Daar zal er, volgens Breinburg, geen onderscheid gemaakt worden tussen groenten voor de lokale markt en producten voor de export.

Gerrit Breinbrug, onderdirecteur bij LVV, over de bouw en inrichting van het cluster-lab, dat de staat ongeveer zes en een half miljoen SRD gaat kosten.

De eerste steenlegging is vrijdag gedaan en het werk, dat januari 2015 af moet zijn,  wordt uitgevoerd door bouwbedrijf Lincoln, terwijl ACE Consultancy de directievoering voor zijn rekening neemt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.